Na Kraslicku jsou desítky talentovaných zpěváků. V sobotu to ukázal vůbec první ročník Kraslického slavíčka, který se konal v moderním sále tamní základní umělecké školy. Hned v několika věkových kategoriích se představila čtyřicítka zpěváků.

Odborná porota, složená z operních a muzikálových pěvkyň a dalších odborníků, ocenila řadu z nich. Absolutní vítězkou se ale stala dvanáctiletá Iveta Schwarzová, která zpívá v kraslickém sboru Harmonie. Z vítězství neskrývala radost. „Je tady hodně dobrých zpěvaček a zpěváků, proto mě vítězství nesmírně těší," řekla těsně po vyhlášení výsledků. Zpívat začala před třemi lety. A dotáhnout to chce daleko. „Mým snem je vystudovat konzervatoř," doplnila.

Porota podle jejích členů neměla vůbec lehký úkol. „Měli jsme i větší prodlevy, ale porota prostě chtěla rozhodnout správně a kvůli vyrovnanosti výkonů potřebovala více času," řekla s úsměvem pořadatelka Kraslického slavíčka Iveta Poslední.

Cílem Kraslického slavíčka je podle jejích slov to, aby ke zpěvu inklinovalo více lidí. „Je mnoho těch, kteří dobře zpívají, ale pějí jen doma. Chtěli jsme jim dát šanci se ukázat i na veřejnosti," poukázala s tím, že doufá, že z řad právě veřejnosti bude v příštím ročníku více zpěváků. „Pro příští ročník mohu prozradit to, že dáme šanci třeba celým zpívajícím rodinám," doplnila.

Kraslický slavíček měl opravdu renomovanou porotu. Usedl v ní například Václav Bárta, básník, spisovatel, autor rozhlasových pohádek a několika dětských knížek, dramaturg a režisér dětských a mládežnických pořadů, otec Václava Noida Bárty. Společně s ním pak ještě operní zpěvačky Marta Hanfová a Jitka Šulková, muzikálová zpěvačka Kateřina Herčíková a hudebník a klavírista Václav Krátký. „Kraslicko je plné pěveckých talentů. Přeju všem, aby muziku nedělali pro peníze nebo slávu, ale pro radost," vzkázala porotkyně Marta Hanfová.

O vítězi hlasovali i samotní diváci, kterých bylo několik desítek. Diváckou cenu převzala Barbora Rauová.