„Kouřící dívka je tradiční vánoční jídlo, dělali ho zejména Němci žijící v Podkrušnohoří," vysvětlila Romana Romová z Vejprt. A přidala i jednoduchý recept. „Jsou to vlastně bramborové placky. Stačí vám vařené brambory, tvaroh, vajíčka, sůl, kmín a cibulka. Uděláte těsto, které se tradičně lilo na pekáč a peklo. My to tady děláme na ohni jako placky." Hotová placka se pak podávala se sladkými jablky.

Vánoční trhy v Lokti představily i řemesla našich předků. Květa Galánová s Pavlou Šulcovou se věnují paličkování. „Moc nás to baví, ale je to hodně náročné na oči i záda," shodly se obě. „Zrovna jsme si říkaly, jak to dělali ti naši předkové, kteří se tím museli živit a neměli žádné LED žárovky. To muselo být strašné. Já bych se tím neuživila," podotkla Květa Galánová.

Návštěvníci mohli obdivovat i výrobu slaměných ozdob nebo vonných františků. Mezi řemeslníky seděl i šikovný dřevořezbář Milouš Kot z Ostrova.
Návštěvníků dorazily o víkendu vskutku davy. Na hradě je čekala i spousta dobré muziky, folklor, divadlo i ohňová show. Děti se zabavily v andělských dílnách. Trhy na hradě doplnily i stánky na náměstí.