Sokolovská divadelní scéna se stane o nadcházejícím víkendu centrem dění amatérského divadla. Dvanáctý ročník nesoutěžní přehlídky amatérských divadel s názvem Sokolovská čurda je opět zde. I letos museli pořadatelé řadu souborů odmítnout, zájem byl obrovský.

„Jsme nesmírně rádi za nově vzniklou tradici, která způsobuje, že poslední víkend v září se k nám sjedou soubory ze všech koutů naší republiky," říká režisér sokolovských ochotníků Martin Volný. Přijedou ochotníci z Moravy, Prahy a západních Čech.

„Předvedou vesměs hry zatěžující naše bránice a břišní svalstvo. Tím se čurda stává i jedinečnou fitness akcí. Osvěží nejen ducha, ale i zpevní tělo, což je další důvod k návštěvě," láká originálně diváky režisér. Podle něj je strašně smutné vybrat jen sedm souborů, které do Sokolova přijedou.

„Snažíme se pozvat osvědčené taháky, tedy soubory, které si sokolovský divák již oblíbil, a soubory zcela nové, které by se mohly taháky stát," upřesnil Volný. A proč by měli diváci od pátku 26. do neděle 28. září do divadla přijít?

„Amatérští ochotníci dávají do každé role celé své já, svou duši a srdce. Někdy s větším, někdy s menším úspěchem, ale vždy cele a naplno. To je amatérské divadlo, které ti poslední zářijový víkend nabízíme, milý diváku," dodal Volný. A co je to vlastně čurda? Je to divadelní výraz pro malou roli, divadelní štěk. Podrobnosti a konkrétní program jsou na www.divadlo-bez-zakulisi.cz.