Skutečnou filmovou raritu si tento týden vychutnali návštěvníci vzdělávacího pořadu v rámci série autorských čtení na statku Bernard v Královském Poříčí. Na besedu určenou zejména pro žáky sokolovského gymnázia totiž dorazil český dramatik, režisér a scenárista Petr Zelenka. A hned v úvodu setkání pustil na plátno krátkometrážní studentský film, který točil ještě na studiích se spolužákem Janem Hřebejkem. Projekce snímku ´Co všechno chcete vědět o sexu a bojíte se to prožít´ byla o to vzácnější, jelikož k podobným dílům se divák běžně nedostane.

Vyprávění českého filmaře školáci poslouchali s velkým zaujetím. Zelenka k nim hovořil přímo, otevřeně a hodně ho zajímal jejich názor na současnou filmovou tvorbu. „Abych se přiznal, tak nemám úplně jasnou představu o publiku, které dneska chodí do kina. Ono se totiž strašně mění. Film jsem nedělal pět let, a tudíž ani nevím, jestli byste na můj příští film vůbec přišli," podíval se mezi studenty Zelenka. „Váš film Samotáři mě naprosto uchvátil. Takže bych určitě šla i na nějaký další," reagovala jedna ze školaček.
Když došlo na otázky, studenty nejvíce zajímalo, jaké filmy nebo seriály má Petr Zelenka nejraději. „Já vlastně filmy ani moc nesleduji. Co se týče seriálů, tak z těch současných se mi nejvíce líbí Perníkový táta. To je opravdu geniální věc," prohlásil Zelenka.

V závěru povídání se školáci dozvěděli, jakým směrem se bude umělecká tvorba českého filmaře ubírat. „Mám nachystané nějaké filmové projekty, které bych si rád sám vyráběl a zároveň produkoval. Věnovat se chci i divadlu," nastínil Zelenka.

Sérii autorských čtení otevřelo na podzim inspirativní setkání s významnou českou spisovatelkou Terezou Boučkovou. Ta sokolovským a karlovarským gymnazistům četla ze svého úspěšného románu Rok kohouta. Kniha, která s neobvyklou upřímností a otevřeností pojednává o nevydařené adopci dvou romských chlapců, zaujala diváky a vyvolala mnoho otázek do následné diskuze. Studenti si rozšířili obzory v oblasti současné české prózy a Tereza Boučková si pochvalovala nejen příjemné prostředí statku, ale i milé a vstřícné publikum. Besedy budou pokračovat i v příštím roce. Například v březnu má do Královského Poříčí zavítat spisovatel Jiří Hájíček, jehož román Rybí krev byl vyhlášen knihou roku v soutěži Magnesia Litera 2013.