Okov je čtyřčlenná alternativní rocková kapela z Habartova. Na hudební scéně se objevuje od roku 2012. Zakládá si na textech a hlavně na poslouchatelné hudbě. Několikrát Okov zahrál na rock festu Baroko. Jako jedna z mála kapel se mohou pochlubit s tím, že od svého vzniku stále hrají ve stejné sestavě.

Začněme zvolna, proč jste přešli z původního názvu Hlavní uzávěr vody na Okov?
Ještě než jsme začali plně hrát, tak jsme chodili po hospodách hrávat jak starý rock, country, tak i ty své šlágry, které se časem lidem zalíbily. Sehnali jsme si zkušebnu ve sklepě základní školy, kde byla na dveřích cedule Hlavní uzávěr vody. Nějakou dobu jsme používali tento název, ale když jsme se pak rozrostli o bubeníka a basáka, tak jsme chtěli nové jméno. Dlouho jsme nevěděli jaké a pak jsme si řekli, že když jsme tou hudbou poutáni, tak tedy Okov.

Co vás vedlo k tomu, že jste si založili kapelu? Byly to holky, nebo společná vize party kluků?
Tak nějak obojí. Hlavně jsme často o tom mluvili v hospodě, jak bychom chtěli udělat kapelu, hromada keců a čin žádnej. Jednoho dne se ale zavelelo a šlo se. Od té doby společně řádíme.

Letos na začátku dubna oslaví Okov čtvrté narozeniny. Plánujete něco speciálního?
Moc rádi, ale poslední rok se nám moc nedaří, pač basmen je kamioňák a my se musíme přizpůsobit jeho volnu. Ale hned jak to půjde, tak si to pořádně užijeme. Tohle bude spíše menší, až to bude kulatý číslo a vše půjde tak, jak má, tak si myslím, že nás čeká slušný mejdan.

Dočetla jsem se, že jste se vrhli na natáčení alba. Už je hotové, nebo je stále ve výrobním procesu?
Je stále ve výrobě. Natáčíme si jej sami, máme na to vybavení a vše potřebné, akorát ten čas moc není. Stejný případ jako odpověď výše. Sice máme už většinu hotovou, ale musí se udělat kompletní mastering a pak hurá mezi lidi.

Jak se vám daří zkombinovat práci s hraním v kapele?
Jak kdy, opět stejný případ. Snažíme se, jak to jen jde, ale po pravdě, jsou dny, kdy se nám nechce ani otočit klíčem v zámku zkušebny.

Co vás ve vaší tvorbě nejvíc ovlivnilo? Máte nějaký zahraniční vzor?
Tak každý máme svůj a nikdo z nás ho nemá stejný. Společný vzor tedy asi ne.

Kde berete inspirace ke skládání textů?
Jak jinak než v hospodě. (smích) Převážně tedy tam, ale také při práci či v zaměstnání.

Jaké máte do budoucna plány s kapelou? Co vás čeká?
Co nás čeká a nemine, to opravdu nevíme. Každopádně plány jsou takové, že se pořádně zapracuje na albu a na nových skladbách. Máme rozpracovánu dlouhou řadu textů a skladeb, takže máme co dělat, abychom našim fandům mohli naservírovat něco nového.

Autor: (šmu)