Koncert Jethro Tull byl ovšem onou pomyslnou třešničkou na dortu při zahájení letošní sezony open air koncertů pod loketským hradem. O úvod se britské kapele postaral nesmrtelný Radim Hladík a jeho Blue Effect, rovněž člen Beatové síně slávy. „Efekti" výborně připravili publikum na následující téměř dvouhodinovou produkci barda s flétnou, křepčícího na pódiu.

Ale Ian Anderson nebyl o víkendu zdaleka jediným, kdo do síně slávy vstoupil. Beatová síň slávy je česká obdoba Rokenrolové síně slávy. Radio Beat tímto způsobem už od roku 2004 oceňuje největší legendy české rockové hudby, které zásadním způsobem ovlivnily hudební scénu v tomto žánru. Nominace připravují hudební publicisté, o konečném zařazení do Beatové síně slávy rozhodují posluchači rádia svým hlasováním. A právě letošní noví členové byli do Beatové síně slávy uvedení v Lokti. Jako osobnost to byl Martin Kraus, v kategorii kapel formace Progres 2 a osobnost in memoriam Otakar Petřina.

Tvorbu Oty Petřiny připomněly v pátek Bacily s Václavem Neckářem, pro které složil asi ty nejskvělejší věci v historii kapely na albech Tomu, kdo nás má rád a Planetárium. Nechyběli ani výborní hosté ze skupiny FiHa a z kapely Veteráni studené války, která byla jedním z projektů Oty Petřiny. Oficiální uvedení do Beatové síně slávy bylo ale v tomto případě načasováno až na sobotu, kdy se ho zúčastnila Petřinova manželka Hana a syn Ota. „Děkujeme Rádiu Beat, že ocenilo to, co můj otec udělal pro českou hudební scénu," řekl krátce Petřina junior.

Ještě v pátek se uvedení do síně slávy dočkal v kategorii osobnost Martin Kraus, frontman blues-rockové a hard rockové kapely Krausberry. V kategorii skupiny to pak byl brněnský rockový Progres 2.

A nakonec v sobotu přišel na řadu již zmiňovaný Ian Anderson.

V sobotu se splnilo velké přání Radima Hladíka, který si konečně zahrál se svou kapelou na jednom pódiu, jako předskokan Jethro Tull. Ti stáli o účast Blue Effectu na své koncertní šňůře ještě před sametovou revolucí, ale jak už to bývalo, režim je nepustil. Nakonec se to ale podařilo. „Letos je to padesát tři let, co hraju," řekl Hladík.

A co návštěvníci? „Je to super. Byli jsme tu už včera a Kraus i Progres byli úžasný. A teď se těšíme na Jethro Tull," svěřila se Stáňa.

„Jsem nadšenej. Byl jsem tady už včera a dostal jsem trsátko a paličku od bubenice Martina Krause. Ona je úžasná," svěřil se Míra.

„Víte, já sbírám trsátka, paličky, booklety a taky se fotím s muzikantama. Takovou sbírku, jako mám já, nemá nikdo," chlubí se Míra.