Občané Sokolova se zajímají o Historické slavnosti  svého města. Svědčí o tom fakt, že krátce po zveřejnění programu dvoudenních oslav na jedné ze sociálních    sítí navštívilo tento odkaz na pět tisíc občanů. Město totiž slaví 700 let od udělení městských privilegií Sokolovu a program je vskutku pestrý. Připravuje i jedno velké, tajemné lákadlo.

„Na co jsem opravdu zvědavý, je výstava sokolovského pokladu. Mého syna zřejmě zaujmou rytířské souboje na koních. Hlavně ať vyjde počasí," konstatuje Kamil Magát ze Sokolova.   Slavit se bude o posledním květnovém víkendu.  „V pátek v rámci celostátní Noci kostelů a česko-německého přeshraničního Festivalu uprostřed Evropy vystoupí od 19 hodin v klášterním kostele svatého Antonína hradecký chlapecký sbor Pueri Auri s varhaníkem Peterem Jurgilewitschem z Bonnu," zve návštěvníky místostarosta Sokolova Ladislav Sedláček.  Tento výjimečný koncert je jedinou akcí, kde se vybírá vstupné.

„Vstup na všechny  akce je pro občany zcela zdarma s výjimkou koncertu, který je pořádán mezinárodním Festivalem uprostřed Evropy, město na něj bezplatně poskytuje prostor v klášteře, a ještě jej dotuje, takže vstupné na vystoupení evropsky renomovaných umělců může být méně než poloviční, tedy 120 korun," dodal Sedláček.
Chlapecký sbor Pueri Auri zazpívá skladby staré i moderní klasické hudby od Cacciniho, Vodňanského, Händela, ale i Dvořáka, Janáčka, Brittena nebo Ebena. Ve sboru zpívají chlapci ve věku od 4 do 21 let. Hostují úspěšně po celém světě. Jejich umělecký vedoucí Jakub Martinec pravidelně koncertuje také jako dirigent. Bonnský varhaník Peter Jurgilewitsch je úspěšný také jako pianista a sbormistr.

Ten samý den od 21 hodin do půlnoci bude na tomto místě zpřístupněna hrobka šlechtického rodu Nostitzů, který spravoval město tři století po Bílé hoře, s komentovanými prohlídkami. Svými programy přispějí v noci na sobotu místní církve, zpřístupněna bude věž kostela svatého Jakuba s někdejším bytem zvoníka a vyhlídkou na město.
V sobotu ožije Staré náměstí, sokolovský zámek a přilehlé ulice od 9 hodin celodenními historickými slavnostmi s dobovými stánky, vojenským ležením, tavernami, ukázkami historických řemesel, atrakcemi pro děti, živými obrazy z dějin města na zámku, pouličním divadlem, šermíři a kejklíři.

Od 11 hodin projde městem od kláštera kostýmovaný průvod, na který zvou radní  občany v kostýmech.  Od 20 hodin vyvrcholí slavnosti večerní hudební a divadelní podívanou včetně ohňových vystoupení. „Společně se všemi, kteří akci připravují, srdečně všechny občany zvu na tento koncert i všechny další akce slavností k tomuto jedinečnému výročí města," dodal Sedláček.