O Čurdu je mezi ochotníky obrovský zájem. Pořadatele z domácí scény, sokolovského Divadla bez zákulisí, proto vždy čeká nelehký úkol. Musí vybrat ochotnické soubory, které do Sokolova pozvou. „Přehlídku pořádá Divadlo bez zákulisí Sokolov za podpory města Sokolova. Jde již o 16. ročník, na který jménem Divadla bez zákulisí co nejsrdečněji zvu diváky,“ řekla za divadlo Jarka Nikodémová.

Začíná se pohádkou Pepo, tak už dost, kterou uvádí Divadelní soubor M+M z Hranic.

Co se stane, když se na patentovém úřadě plném lží a přetvářky ocitne nechtěný záhadný vynález, nám prozradí Zázračné křeslo v podání Divadla Žumpa Praha Nučice.

Divadelní soubor Tyjátr Horažďovice uvede komedii Velké lhaní, příběh o člověku, který jednoho dne potká bývalou ženu svého života a vymyslí kolosální lež.

Analfabet, tak se jmenuje komedie o politické a společenské moci a omezeném chápání světa v podání Divadla Refektář Praha.

Jako vloni uvidíme pohybové divadlo Obrazy mezilidských vz(tahů) tanečního studia Bez hranic Velké Opatovice.

Následuje hudební performance Inferno aneb konec legrace, na motivy Danteho Pekla, ve společném nastudování Divadla Dostavník Přerov a Divadla Stodola Jiříkovice.

Legendární sluha Saturnin vstupuje do služeb Divadla Jakohost Plzeň za doprovodu živé muziky, swingové kapely The Dixie Hot Licks.

Osmička ochotnických souborů z celé republiky se v sokolovském divadle představí ve dnech 28. – 30. září. Vstupné na jedno představení je 70 korun. Senioři nad 65 let zaplatí dvacetikorunu. Pohádky pro děti jsou za 15 korun, jejich dospělý doprovod zaplatí 30 korun. Využít je možné i předprodej vstupenek v infocentru Sokolov.

„Divadlo mám ráda, a pokud bude čas, na Čurdu určitě zajdu. Hlavně komedie mě vždy dobře naladí,“ říká Katka Antošová.

A co znamená čurda v názvu přehlídky? Čurda je mezi ochotníky název pro malou divadelní roli.

Ilustrační foto
Zloděj vnikl hned do pěti aut, v jednom z nich dokonce usnul