S nástupem léta začnou vždy na statek Bernard v Královském Poříčí proudit davy lidí. Nejvíce láká Zábavně-naučné centrum řeky Ohře, jehož obliba neustále roste. Další atrakcí je například interaktivní prohlídkový okruh Muzea řemesel anebo hudební koncerty pod širým nebem. Statek neslevil z loňských hvězd, jakými byli třeba Marta Kubišová nebo František Nedvěd s kapelou Tie Break, a pozval vynikající kytaristku Lenku Filipovou s dcerou Lenny.

„V posledním období se u nás návštěvnost pomaličku zvedá. Na úplné dno jsme si sáhli asi před čtyřmi lety, kdy to s turismem bylo slabší. Pak jsme dokončili stavební úpravy a návštěvníků začalo postupně opět přibývat. Nyní už po všech úpravách fungujeme bez jakéhokoli stavebního ruchu, což má samozřejmě pozitivní dopad," zhodnotil bilanci jednatel statku Bernard Miroslav Makovička.

Podle něj se návštěvnost zvedá díky systematické práci. Za poslední dva tři roky se statek dostal zase do širšího povědomí lidí a stal se klasickým turistickým cílem pro vodáky, cyklisty a rodiny s dětmi.

Hlavním posláním statku je poskytovat environmentální vzdělávání pro školy. „V rámci exkurzí k nám ročně zamíří několik tisíc žáků, kterým představujeme tradiční řemesla, zvyky a práci s přírodními materiály. V Zábavně- naučném centru řeky Ohře se pak seznamují se zajímavostmi našeho regionu a krajiny podél celého toku, tedy od pramene v bavorských Smrčinách až po Litoměřice, kde se vlévá do Labe," dodal Makovička.

Co se týká novinky, otevřených koncertů pod širým nebem, bylo víkendové vystoupení zpěvačky a kytaristky Lenky Filipové dobrým tahem. I přes nepřízeň počasí se totiž setkalo s obrovským zájmem. Ta pro ně na oplátku připravila souhrn své dosavadní tvorby, hrála jeden hit za druhým a dopřávala posluchačům hudební bonbónky servírované společně se svými hosty – dcerou Lenny a klávesistou Jindřichem Konířem.

„Vítám vás na hudebním programu věnovaném kytarám, písničkám a mým milým hostům. Vždy jsem velice ráda míchala klasiku s kytarami. A proto zde dnes uslyšíte skladby od řady autorů, kteří psali muziku pro tento krásný hudební nástroj," usmála se do hlediště Lenka Filipová, pohladila struny své kytary a začala vyprávět skrze melodicky chytlavé písničky.

Prvním hostem večera byla mladá písničkářka Lenny, která výborně doprovodila svoji matku na klávesy i při zpěvu nestárnoucích šlágrů. Během koncertu dostala prostor i pro své sólové vystoupení, kdy zazněla její hitovka You Are My Everything.