Podle Jana Halíka ze společnosti Westmusic, která pořádá velké hudební festivaly Pekelný ostrov (letos kvůli omezením Pekelný poloostrov) a Chodrockfest, je vedle deště velkým nepřítelem také vítr. "To je snad horší nebezpečí, než voda. Když je meteorology hlášen silnější vítr, třeba na 70 kilometrů v hodině, je pak třeba spustit pódium a udělat další opatření. Ale samozřejmě i voda je náročná."

Vedle již zmíněných festivalů pořádá společnost i jednorázové koncerty. "Jak na Pekelném, tak na koncertech Rybiček 48 a Divokého Billa pršelo. Areál v Holýšově se snažíme na takovou situaci připravit, udělali jsme drenáže na odvod vody, na exponovaná místa, kde se voda nejvíce drží, sypeme štěpku," uvedl Halík.

Teď o víkendu se bude konat festival Chodrockfest. Počasí by podle předpovědí mělo být příznivější. "Festivalový areál v Domažlicích si s vlhkostí umí poradit lépe. Povrch tam tvoří písek, který dokáže rychleji vyschnout, ani se netvoří bláto."

Generál Petr Pavel
Armádní generál ve výslužbě Petr Pavel navštíví rodnou Planou

Jak Halík říká, přes nepřízeň letošního počasí lidé na akce chodí. "Rockové publikum není z cukru. Je odolnější. Rockeři si prostě vezmou pláštěnky a i v dešti před pódium jdou."

Jeho slova potvrdil další organizátor kulturních akcí. "Teď v sobotu jsme zvučili metalový festival v Chodové Plané a lilo celé odpoledne. Techniku jsme ale na takové počasí připravili. Ale je pravda, že někdy se metalisté v dešti a blátě před pódiem s chutí vyřádí," řekl s úsměvem a dodal, že jezdí po kraji také s letním kinem. "Tam jsme zatím měli štěstí a počasí nám na jednotlivá představení vyšlo, rušili jsme kvůli dešti jen jedno."

Déšť smáčel odpolední a večerní program Minislavností, které se uskutečnily v sobotu v Tachově. "Po letech nám počasí na slavnosti nevyšlo, bylo opravdu ošklivé. Ale s tím nic nenaděláme. Snažili jsme se alespoň zajistit kryté posezení pro návštěvníky v zahradě muzea," řekla Deníku ředitelka MKS Tachov Božena Vaňková. Kromě slavností pořádá kulturní středisko letos v létě i několik venkovních posezení s živou hudbou. "I na těchto akcích, kromě jedné, nám pršelo," uvedla.

Naděžda Šoukalová cestovala Západním expresem, který se minulý týden srazil s osobním vlakem. Má zlomená čtyři žebra, pohmožděný kotník a podvrtnutý palec na ruce,
Byli jsme pomlácení, odření a vylekaní, popsala žena okamžiky po srážce vlaků

Ne vždy je možné podle jejích slov zajistit tzv. suchou variantu programu. "To jde například u venkovního promítání, které děláme také v muzejní zahradě a je možné je přesunout dovnitř."

Podle předpovědí počasí na příští dny, kdy se mimo jiné konají také Chodské slavnosti v Domažlicích, by mělo být podstatně lépe, než o minulém víkendu. Sobota a neděle by měly být prakticky beze srážek, denní teploty meteorologové předpovídají okolo 25 stupňů.

.