V sokolovském klášterním kostele svatého Antonína začíná dnes od 17.30 hodin slavnostní vernisáží výstava obrazů a kreseb pětašedesátiletého výtvarníka Jana Smejkala „Splice of Life" (Splétání života) pořádaná společně s prestižní berlínskou galerií Bleibtreu.

„Pro kontextuální tvorbu Jana Smejkala je zásadní zkušenost pozorování, zaznamenávání a proces. Autorovi nejde o vyjádření emocí či závažného sdělení, spíš zkoumá možnosti umělecké činnosti jako takové a také fakt, do jaké míry může jemu i divákům zprostředkovávat něco z obecnějších otázek," uvedl kurátor výstavy Josef Vomáčka z Prahy.

Už na počátku své tvorby experimentoval Jan Smejkal například s osmihodinovou kresbou ve veřejném prostoru – tvůrčí činnost tak proměnil ve fyzicky namáhavý výkon. Akce procesu malby či kresby později varioval, a tak vznikly například sprejové kresby, v nichž šlo o pouhé zaplnění formátu. Každé jeho umělecké dílo je reakcí na něco, ať už na bezprostřední události a věci v nejbližším okolí, nebo zprostředkované zprávy.

V průběhu času si odjakživa zapisuje poznámky a kresby na jednoduché kartičky, bez kterých prakticky nevychází ven. „Není pro něho důležitá forma, ani konkrétní umělecký výstup, ale spíše jeho proces a příběh. V různých etapách tohoto příběhu jde třeba o kolekci pohlednic z různých míst se subjektivní pamětí, o slova v malých sešitech, do nichž si přepisuje poznámky z každodenních tras, prostorové krychle, původně součásti jedné popsané plochy," říká kurátor.

Obrazy Jana Smejkala z posledních let jsou redukovány na dvě viditelné vrstvy malby. Na monochromní plochu skrývající předchozí malířské akce a v kontrastní barvě namalovanou strukturu textu. Texty jsou sestaveny multijazykově, divák putuje zrakem po cestách obrazu, objevuje známé i překvapivé konstelace. Obrazy nejsou sice odrazem určité situace na konkrétním místě, jsou ale zdánlivými místopisy nacházejícími se ve světě umění.

Jan Smejkal emigroval v roce 1968 do Německa. V Čechách stačil vystudovat dva semestry na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze u Františka Muziky, v Německu pokračoval na Akademii ve Frankfurtu nad Mohanem, později působil jako pedagog v Rotterdamu. Žije a pracuje v Berlíně, kde se svojí partnerkou vede galerii Bleibtreu. Od sedmdesátých let vystavuje v mnoha galeriích po celém světě, v Praze naposledy v Galerii Václava Špály na výstavě Absence v záznamu.

Nová sokolovská expozice bude otevřena denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin do 22. května. Vstup je zdarma.

Autor: Tomáš Kábrt