Slavnostní vernisáží s malým varhanním koncertem začíná dnes v 17:30 v sokolovském klášterním kostele svatého Antonína, který je zároveň hrobkou zdejšího někdejšího šlechtického rodu Nostitzů, výstava obrazů osmadvacetiletého malíře a grafika Luboše Vetengla z Dolní Bělé u Plzně. Absolvent pražské AVU se věnuje také tetování. Hlavními tématy jeho tvorby jsou smrt, krajina a hroby.

S postavami, většinou ženami, které se v jeho obrazech objevují, se skutečně potkal. Věnoval jim celý svůj malířský cyklus Hřbitov múz. „Po smrti nastává bezčasí. Čas již pro nás, respektive pro naše fyzické tělo, neexistuje, protože bez fyzického těla se nemáme jak projevovat ve světě. Stejně tak je to v obrazech Luboše Vetengla, které se odehrávají v bezčasí, tedy ani v minulosti, ani v budoucnosti, existují pouze v myšlenkách a na plátně," uvádí k výstavě kurátorka Zdena Bílková.

Ve vystavených obrazech hrobů a smrti, které působí vážně a možná až depresivně, je podle kurátorky obsažena i výrazná ironie a nadsázka. „Není tomu ale tak, že by autor znevažoval smrt nebo se jí vysmíval. Spíše odkazuje na přílišné lpění na životě a na věcech pozemských. Téma smrti tak spíše odlehčuje. Luboš Vetengl se nespokojuje pouze s klasickými výtvarnými technikami, ale experimentuje s vlastními technikami a postupy. Používá vlastní barvy a fixativ, při kresbě používá jako netradiční podložku filc, na který kreslí vlastnoručně páleným uhlem, grafiky tiskne z polystyrenových matric tak, že na ně šlápne. Věnuje se také performanci.

„Zájem o experiment a o posouvání hranic výtvarného umění a uměleckých technik je znatelný téměř ve všech jeho výtvarných dílech. Výstava pro kostel svatého Antonína Paduánského byla připravena přesně na míru této galerie. Koncepci dominuje kinetické sousoší s názvem Pocta malířství (2016). Expozice je dále doplněná o kresby na filcu a olejomalby," uvedla Zdenka Bílková. Výstava bude otevřena do konce března denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin, vstup je díky finanční podpoře města Sokolova a Ministerstva kultury ČR zdarma. (tk)