Řada zapálených modelářů a vrcholící přípravy na výstavu modelové železnice. Hlášení o řazení vlakových souprav jako na opravdovém nádraží. Poslední čištění kolejí i úprava okolní krajiny. Tak vypadalo páteční poledne v sokolovském Domě dětí a mládeže. Jedním z těch, kteří v sokolovském DDM připravovali výstavu, byl modelář Jan Rajčáni.

„Návštěvníci uvidí provoz digitálního kolejiště, které umožňuje ovládat lokomotivy a simulovat provoz jako na velké železnici. Máme zde výpravčí i strojvedoucí," říká Rajčáni. Je prý třeba nabízet vlaky na kolejiště tak, aby nedošlo k mimořádné události.

Klub železničních modelářů Sokolov staví v DDM kolejiště již přes deset let. Je v měřítku HO a jak tvrdí modeláři, je opravdu krásné. Dále uvidí návštěvníci statickou výstavu modelů od velikosti TT až po ty velké. Jde o součást sbírek jednotlivých členů klubu. Nechybí ani ukázka skutečné železnice, jako jsou typy kolejnic, druhy pražců či pomůcky, které slouží ke zkouškám výpravčích. Chloubou jsou čtyři desítky let staré plechové modely lokomotivy či cisterny v modelářském měřítku 0, čili rozměrem patří mezi ty největší.

Jan Rajčáni je členem sokolovského klubu zhruba pět let a je podle svých slov nadmíru spokojen. Mezi modeláře ho prý přivedl vzdálený příbuzný. „Již od mala mám však sklon k modelové železnici," říká. Sám je zaměstnán na dráze a svému koníčku se věnuje nejen v klubu, ale i doma.
Klub modelových železničářů má dvanáct stálých členů z řad dospělých.

„Dětí je o něco méně, protože dnešní mládež na to nemá vlohy nebo mají spoustu jiných zájmů. V Sokolově jich chodí asi deset. Dnešní modely jsou prý také mnohem dražší než před lety.

„Jsou prošpikovány elektronikou. Každá lokomotiva má čip a já jsem schopný ji ovládat odkudkoliv z celého kolejiště. Včetně nehod," dodává modelář. Výstava bude zpřístupněna o víkendu od 9 do 17 hodin, od pondělí 3. do pátku 7. 6. od 13 do 17.30 hodin a v sobotu 8. 6. od 9 do 12 hodin.