Předchozí
1 z 6
Další

Ta je na scéně od roku 2007 a jejím členem je už od počátku Honza Havelka, který v ní hraje na kytaru. V rámci naší rubriky Lidé odvedle vzniklo krátké povídání.

Od dětství jsem velice rád četl a dle rodičů a příbuzných jsem byl velice upovídaný, což mi zůstalo a hodí se to i na koncertech či při občasném moderování akcí. Vystudoval jsem průmyslovou školu, ale oboru jsem se nevěnoval, což je možná dobře. Po maturitě jsem zhruba deset let působil jako novinář. Souběžně s tím jsme už hráli bigbít.

Táta mi odmala brnkal na kytaru a pouštěl mi svoje oblíbené kapely jako Led Zeppelin, Status Quo, Slade nebo SweetZdroj: Deník / Redakce

K hudbě jako takové jsem se dostal díky rodičům. Táta mi odmala brnkal na kytaru a pouštěl mi svoje oblíbené kapely jako Led Zeppelin, Status Quo, Slade nebo Sweet, takže u nás v rodině byla hudba hodně oblíbenou záležitostí. Také jsem s rodiči od mládí navštěvoval koncerty - Olympic, Katapult, Tublatanku a mnoho dalších. To ve mě zanechalo stopy.

Kapelu Tajfun jsme založili v roce 2007 s basistou a zpěvákem Tomášem Beranem a bubeníkem Víťou Kováčem.Zdroj: Deník / Redakce

Kapelu Tajfun jsme založili v roce 2007 s basistou a zpěvákem Tomášem Beranem a bubeníkem Víťou Kováčem. Každý z nás už měl tehdy nějaké větší či menší zkušenosti z jiných kapel, ale chtěli jsme zkusit něco pro nás nového - rockové trio. Jinak stále hrajeme v původní sestavě, což je pecka. Menší oživení přišlo v této sezoně, kdy nám na koncertech jako alternace pomohl náš kamarád bubeník Jirka Kosmák, který dané akce výborně odehrál a zaslouží si za to určitě poděkování. Myslím si, že se s ním fanoušci setkají i na některých dalších koncertech, až bude možné zase hrát.

Osobně za největší úspěch považuji, že kapela ještě fungujeZdroj: Deník / Redakce

Snažíme se hrát tak často jak situace dovolí a jaký je zájem od organizátorů. Některé roky je koncertů více, jindy méně. Odvíjí se to nejen od zájmu pořadatelů, ale i našich dalších povinností rodinných i pracovních. Průměrně se snažíme odehrát zhruba 25 koncertů za rok, někdy víc, jindy méně, jak už jsem zmiňoval. Jinak oblíbený typ akcí vyloženě nemáme. Já když budu mluvit za sebe, tak mám rád venkovní akce, jako jsou slavnosti, motorkářské akce a podobně. Co ale oceňuji vždycky - když je akce dělaná srdcem, s láskou a poctivě. To už člověk pozná během chvilky. Chtěl bych určitě poděkovat všem, kteří se pořádáním akcí zabývají. O to více, že teď doba koncertům a kultuře nepřeje a všichni kdo do něčeho jdou a snaží se něco uspořádat, si zaslouží respekt a jak se říká palec nahoru.

Věřím, že hudba léčí a spojuje lidi a rocková obzvlášť.Zdroj: Deník / Redakce

Jak říká jeden můj kamarád, že je poprvé rád, že se neživí pouze muzikou tak s tím musím souhlasit. Všichni v kapele máme ještě další činnosti - někdo zaměstnání, někdo svoje podnikání, takže nejsme závislí pouze na hraní. Určitě je doba, kdy aktuální situace zasáhla úplně všechny - zdravotně, v práci, v podnikání a všem možném. Pevně věřím, že to všichni zvládneme a zase se sejdeme někde na koncertě. Věřím, že hudba léčí a spojuje lidi a rocková obzvlášť. Jinak co se týče muziky, tak aktuálně píšu nové texty k písničkám. Rádi bychom připravili nějaký nový singl a klip. Jelikož bychom v roce 2022 měli s Tajfunem oslavit 15 let, tak už také trochu dumám, jak oslavu pojmout.

Doba teď kultuře příliš nepřeje, proto ti všichni, kdo do něčeho jdou a snaží se něco uspořádat, si zaslouží respekt a jak se říká palec nahoru.Zdroj: Deník / Redakce

Osobně za největší úspěch považuji, že kapela ještě funguje. Já se tedy vždy spíše koukám do budoucna, ale mezi úspěchy určitě počítám například předskakování kapelám jako Horkýže Slíže, Turbo, Škwor, Blue Effect a dalším. Také jsem rád, že jsme natočili dvě řadová CD a dvě EP a odehráli spoustu pěkných koncertů. Abych nejmenoval jen kapely mimo region, tak mě velice potěšilo, že když jsme začínali hrát, tak nás mezi sebe velmi dobře přijali i místní zkušení muzikanti jako členové kapel Coda, Proměny, Black Moon, Bernard Blues Band, Atomic a další. Co mě ale dělá radost nejvíce, když třeba máme koncert a přijde pár, který se na naší akci seznámil, mají už třeba rodinu a podobně. To jsou okamžiky, kdy ač mám někdy chuť už přestat hrát, tak si říkám, že to má smysl a mám z toho radost.

Jelikož bychom v roce 2022 měli s Tajfunem oslavit 15 let, tak už také trochu dumám jak oslavu pojmout.Zdroj: Deník / Redakce