Předchozí
1 z 5
Další

Měl štěstí, celoživotní koníček se mu stal povoláním

„Už na základní škole na 1. stupni jsem k historii velmi tíhnul a od čtvrté páté třídy jsem byl přesvědčen, že ze mě bude buď historik, nebo učitel dějepisu. Na gymnáziu už jsem všechno ostatní nechal plavat a orientoval se právě na humanitní vědy a zejména na historii,“ říká.

Miloš Bělohlávek foto č. 1Zdroj: Deník / Lucie Žippaiová

Jako městský historik se zabývá především dějinami města Chodova, zajímá ho ale také velmi otázka česko-německých vztahů. „Ačkoli například otázka poválečného vysídlení a vůbec otázka soužití Čechů a Němců je pořád trošku výbušná, já ji vnímám jako velmi zajímavou. Zajímavé je pro mě i téma Němců, kteří tady zůstali po válce. To jsou úžasné lidské příběhy a já historii velmi rád uchopuji právě na příkladech konkrétních lidských osudů. To je nejjednodušší způsob, jak lidem přibližovat jejich město, když jim člověk ukáže: My máme být na co hrdí, v našem městě žili po stovky let lidé, kteří i v těch těžkých dobách dokázali veliké věci.“

Miloš Bělohlávek foto č. 2Zdroj: Deník / Lucie Žippaiová

Právě co se týká chodovské historie, je za ním vidět kus práce. Ať už to jsou přednášky pro dospělé i žáky základních škol, vydaná DVD z těchto přednášek, řada publikací, pravidelné pokládání kamenů zmizelých, organizování řady setkání s původními obyvateli vysídlenými do Německa či obnovené zvony v kostele sv. Vavřince i ten smolnický nebo hrobka Plankenheimů. A zájem o dějiny města mezi Chodováky i díky němu rychle roste.

Miloš Bělohlávek foto č. 3Zdroj: Deník / Lucie Žippaiová

„Když jsem začínal, říkal jsem si, získám nějakých 100, 200 pohlednic, pár fotografií, víc toho nebude. No a dneska můj archiv čítá několik tisíc fotek, pohlednic, ale i různých vzpomínek. A lidé stále nosí další a další a to mě moc těší.“ Právě po publikaci historických i současných fotografií se jen zaprášilo. V současné době vrcholí jeho pětiletá práce na knize, kterou představí v září, kdy si Chodov připomíná významná výročí.

Miloš Bělohlávek foto č. 4Zdroj: Deník / Lucie Žippaiová

Nejen prací ale živ je historik, i když… „Nemám moc rád dovolené na pláži u moře, slunce obecně nevyhledávám, takže se letos chystám na delší dovolenou v Bretani a Normandii a kratší v Alsasku. Pokud mi to dovolí čas, tak bych si rád našel pár víkendů i pro pěší túry po Čechách a ideálně po našem okolí - Krušných horách a Slavkovském lese. Rád spojuji dovolenou s poznáváním nových věcí i míst, abych neměl pocit, že úplně zahálím. Tak snad mi to vyjde i letos."

Miloš Bělohlávek foto č. 5Zdroj: Deník / Lucie Žippaiová