Předchozí
1 z 6
Další

„Považuji se za velmi aktivního člověka jak ve sportech, tak v běžném životě,“ s úsměvem říká dvacetiletý Tomáš Klapuch. Tomu učaroval sport již v raném věku. „Ke sportu jsem byl veden už od brzkého věku, díky mojí mamince, učitelce tělocviku. Takže řekněme, že jakýkoliv sport mi nedělá problém,“ vrací se zpět v čase Klapuch.

1. fotoZdroj: Deník / Redakce

Na prvním místě však byl a je pro něj fotbal. „Jako hlavní sport mám fotbal. Věnuji se mu už sedmnáct let, takže poměrně dlouhou část života (smích). Jinak obecně mou životní náplní je neustálé zlepšování a seberealizování sebe jako člověka,“ prozradil Klapuch. Fotbalovou kariéru načal dvacetiletý hráč v Sedleci, poté přešel do Karlových Varů, následoval transfer do sokolovského Baníku, odtud pak zamířil do Německa. „Vedle fotbalu jsem velkým fandou ostatních sportů. Jízda na kole, běhání, triatlon, posilování a další. Ještě jako hodně velký koníček beru cestování. Snad na všechny způsoby. Autem, vlakem, na kole, na motorce, autobusem,“ upozornil Klapuch na další vášeň v podobě cestování.

2. fotoZdroj: Deník / Redakce

Navíc do svého sportovního repertoáru přidal překvapivě otužování. „Otužování jako takovému se věnuji už téměř rok a jediný co, tak bych to doporučil úplně všem! Dostal jsem se k tomu skrze regeneraci ke sportu. Když jsem ale pak viděl, jaké to má veškeré účinky na zdraví, psychiku, regeneraci, imunitu a energii, tak jsem si o tom více nastudoval. Samozřejmě pana Wima Hofa znám a je to v tomto směru také velký vzor. Otužování je pro mě vlastně už takovým zvykem a koníčkem,“ poukazoval Klapuch. „Každé ráno studená sprcha, nebo když byla zima, tak každé ráno do zamrzlého bazénu nebo také třeba běh v mrazu. To byl taky zajímavý pokus a je super vidět, co to s tělem dělá. Začátky jsou samozřejmě těžší, jelikož je to věc ne úplně příjemná. Prostě studenou vodu nemá nikdo rád. Ale brzy jsem zjistil, že to je jen o hlavě. Když hlavu přesvědčíš, že můžeš, tak můžeš. Takže zprvu těžký, ale není to nic nezvládnutelného,“ míní Klapuch.

3. fotoZdroj: Deník / Redakce

I jeho se pak dotkla pandemie koronaviru, kdy byl ochromen celý sportovní svět od profesionálů až po amatéry. „Toto období já osobně vnímám dost pozitivně, jelikož si člověk mohl udělat konečně čas sám na sebe a něco nového se naučit a někam se posunout,“ hledal pozitiva na vynucené nedobrovolné pauze Klapuch. „Samozřejmě se sportem to nebylo růžové, ale jelikož naštěstí bydlím na vesnici, tak jsem chodil každý den běhat, na kolo do přírody. Do toho jsem zapojil posilování určitých partií a vlastně mi připadalo, že jsem z tréninku vůbec nevypadl. Nohy trochu svrběly, to je jasné…, ale na všem zlém se dá najít něco dobré a byla by určitě chyba jen čekat, až se nebude moct trénovat, když se může makat i bez toho,“ vysvětloval Klapuch.

4. fotoZdroj: Deník / Redakce

Jeho život se však netočí pouze kolem sportu, ale také školy. Základní a střední školu vychodil v Karlových Varech. „Jelikož jsem ale už v době maturity hrával v německém týmu, tak jsem přemýšlel, jak to udělat, kam na vysokou. V Česku jsem byl už přijatý na dvě VŠ, ale nakonec se naskytla možnost studia v Německu. S němčinou jsem nebyl perfektní, ale říkal jsem si, že to bude pro mě velká zkušenost, zároveň se naučím pořádně jazyk v prostředí a získám nové kontakty a přátele. Takže jsem začal studovat na univerzitě v Bayreuthu obor ekonomie. Studium je samozřejmě velice obtížné, ale s tím jsem do toho šel, a alespoň je to pořádná výzva. Až se na to budu dívat zpětně, tak se určitě zasměji,“ přemítal Klapuch.

Navíc během posledních měsíců se vrhl Klapuch i do podnikání. „Během covidu-19 jsem se pustil ještě do menšího podnikání. Jednoduše řečeno se učím obchodovat na největším finančním trhu na světě, a to je trh měnových párů, Forex. Je to určitě budoucnost a hlavně investice do budoucna. Osobně musím říct, že to funguje, a že kdybych o tom věděl už dříve, tak už jsem začal mnohem dříve. Nejlepší na tom je, že člověk nepotřebuje nějakou odbornou znalost, ale je to opravdu pro každého,“ připomenul Klapuch další náplň svého života.

5. fotoZdroj: Deník / Redakce

„Moje cíle a vize, mám jich hodně, určitě nebudu říkat všechny, ale kdybych měl vypíchnout ty hlavní. Určitě se posunout v německé lize na vyšší úroveň, samozřejmě dobojovat bakaláře na univerzitě v Německu, dále bych se chtěl věnovat práci, kterou mohu dělat odkudkoli, tudíž nebýt vázán na místo, chtěl bych co nejvíce cestovat a asi nějak to vymyslet, abych nemusel už v životě pracovat. Snad mi k tomu dopomůže právě fotbal anebo to podnikání,“ podotkl závěrem Tomáš Klapuch.

6. fotoZdroj: Deník / Redakce