Když Karlovarský kraj získal šest miliard z Evropské unie na transformaci regionu po útlumu těžby uhlí, nikdo nepředpokládal, že se debata o jejich využití zvrhne v nelítostný boj mezi krajskou koalicí a opozicí. Od té doby vlastně každé krajské zastupitelstvo tak trochu připomíná masakr politickou pilou. Důvodem nespokojenosti opozice, především ANO a SPD, jsou informace, které kraj tají.

Koalice (STAN, TOP09, ODS, KDU-ČSL a Místní) jakoby si uložila bobříka mlčení a na dotazy, kdo jsou například hodnotitelé oněch projektů na pozvednutí kraje za desítky ba stovky milionů neodpovídá. Proč? Prý musejí být anonymní kvůli jejich ovlivňování, dehonestace a kriminalizace… No páni, pokud se tohoto obávají, pak tito strašpytlové nemají právo něco hodnotit. Rozhodování o kvalitě projektů se strachem v zádech je fakt tragické.

Kraj dosud zveřejnil pouze 11 strategických projektů, které jdou do dalšího kola schvalování. O dalších mlčí či mlží. Proč? Protože prý hrozí jejich opsání, případně vykradení know-how. Takže kdybychom to (a pozor, přísně utajeně) shrnuli, pak skupina vyvolených rozhoduje o budoucnost kraje, transparentnost je sprosté slovo a opozice má pravdu.