Obec Damice poblíž Ostrova na Karlovarsku se stala v sobotu odpoledne dějištěm tragické nehody. Minibus s patnácti dospělými a pěti dětmi se zde srazil s osobním vozem. Auto bylo podle informací policie kradené, řídil ho muž bez řidičského průkazu a v krvi měl alkohol.

Nehodu nepřežila jedna žena z minibusu. Třináctiletá dívka musela být přepravena helikoptérou do nemocnice v Ústí nad Labem s vážným zraněním. Ostatních dvacet zraněných převezly sanitky do nemocnic v Karlových Varech a v Ostrově. „Musel být použit i vrtulník, který zraněnou dívku transportoval do Ústí nad Labem,“ uvedl Lukáš Hutta, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kra­je.

Policie potvrdila, že viníkem nehody byl řidič osobního automobilu. „Řidič nedal přednost v jízdě minibusu a skončilo to vážnou dopravní nehodou,“ informoval plukovník Josef Kutil z Policie ČR.

Policisté zjistili, že řidič jel v kradeném voze a měl v krvi 1,91 promile alkoholu. „Byl to navíc neřidič. V neděli jsme ho obvinili že čtyř trestných činů. Jedná se o obvinění z obecného ohrožení, ohrožení pod vlivem návykové látky, řízení bez řidičského oprávnění a neoprávněného užívání cizí věci,“ potvrdila Zdena Papežová, mluvčí Policie ČR. „Byl podán návrh na vazbu,“ doplnila mluvčí.

O tom, že řidič vozu byl pod vlivem alkoholu, hovořili i lidé přímo z minibusu. „Rozhodně byl opilý, a podle mě i spolujezdec,“ uvedla žena, která v minibusu cestovala.

Na místo tragédie se v sobotu odpoledne sjížděli také příbuzní cestujících. „Jeli z Horní Blatné na divadelní představení. Je hrozné co se stalo. Zatím se mi nedaří dovolat mým příbuzným, bojím se o ně,“ uvedl muž, který měl v minibusu dceru.

Na místě zasahovali hasiči, kteří lidi s minibusu vyprošťovali. „V minibusu jelo dvacet lidí, celkově bylo zraněno dvacet jedna osob a jedna nehodu nepřežila,“ uvedl velitel zásahu Roman Valvoda.

Při nehodě zasahovala také Asistenční služba Bečvář. „Byli jsme na místě jedni z prvních. Pomáhali jsme vyprošťovat minibus. Použili jsme speciální hever, abychom autobus vytáhli. Jedné ženě se však bohužel už nedalo pomoci, byla už po smrti,“ uvedl Zdeněk Bečvář z asistenční služby.

Lidé byli ošetřováni v nemocnicích v Karlových Varech a v Ostrově.

„Ti lehce zranění byli ošetřeni, dále zde máme ještě čtyři lidi z vážnými zraněními. Jedná se o dvě ženy ve věku kolem padesáti let, které mají například zlomeniny žeber. Dále pak je zde hospitalizován devětadvacetiletý řidič osobního auta, který nehodu zavinil, a jeho osmadvacetiletý spolujezdec. Ti mají také středně težká zranění, například zlomeniny. Nikdo z těchto lidí není v bezprostředním ohrožení života,“ uvedla Zdena Marková, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice.