„Řidička jela od Nového Sedla ke Královskému Poříčí, kdy se zřejmě zalekla přebíhající lišky a strhla řízení, následně vjela do protisměru, dostala smyk a vjela mimo silnici, kde narazila do náletových dřevin,“ sdělila mluvčí policie Zuzana Týřová. Mladá řidička skončila po nehodě v péči lékařů. „Policisté s ní provedli orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu, která vyšla negativně. Škoda byla předběžně odhadnuta na 150 tisíc korun. Za přestupek policisté řidičce uložili blokovou pokutu.

PREVENCE:
Podzim je z pohledu dopravních nehod rizikovým obdobím, a to i pokud jde o nehody zaviněné srážkou se zvěří. Přispívají k tomu tma, časté mlhy, brzké stmívání, snížená viditelnost.

Jak se vyhnout srážce se zvěří?
• Pokud už je střet se zvířetem nevyhnutelný, doporučení odborníků zní jasně: brzdit plnou silou a zvolit čelní náraz (z pohledu psychiky řidiče je to těžká situace, ale auta jsou na čelní náraz konstruována a deformační zóny pohltí energii v co nejvyšší možné míře. Jakýkoliv jiný manévr, zvláště zbrklá, panická reakce, je velmi riskantní). Podle testů je totiž mnohem bezpečnější přímý střet se zvířetem než snaha o vyhnutí se.
• Panická reakce nebývá nejlepší, rázný manévr by měl být s rozmyslem, aby se předešlo zbytečnému smyku. Při brzdění na kluzké vozovce, napadaném listí nebo na namrzlé silnici apod.
• Intenzivní brzdění sníží rychlost a přímý náraz sice pravděpodobně automobil značně poškodí, ale díky konstrukci vozu je posádka dostatečně ochráněna.

Zdeňka Kuzebauchová vyprávěla studentům ISŠTE o kolektivizaci zemědělství v rámci projektu Příběhy bezpráví - měsíc filmu na školách.
Lidé žili pod stálým psychickým nátlakem, vyprávěla pamětnice studentům