„Chtěli jsme vyzkoušet, čeho je lidské tělo schopno,“ shodují se na pohnutkách, které je vedly k habartovské „Klikařské 24hodinovce“. V překladu do lidské řeči to znamená, dělat celý den kliky, 24 hodin. „Mnoho lidí ještě spalo po páteč- ním flámu, my jsme pro změnu hned ráno začali klikovat,“ směje se Marek Berky.

Je sobota, krátce po 10. hodině. Jsme na work- outovém hřišti v Habartově. Klikařské stroje se rozjely, Marek Berky, Stanislav Švadlenka, Jan Kanis a Karel Langer. „Postupně se k nám přidávala spousta lidí, od těch nejmenších až po ty nejstarší. Nešlo o to, kdo je lepší, ale přispět k co nejlepšímu výsledku a překonat sám sebe,“ dodává jeden z hlavních organizátorů.

Mezi těmi, kdo zavítal do Habartova podpořit akci, byl i ředitel MDK Sokolov Ladislav Sedláček. „Byl jsem, protože mě cvičení s vlastní vahou a hlavně kliky moc

baví,“ vysvětluje. První hodinu dal 1200 kliků, druhou 1000 a třetí přidal dalších 800. „Byla to ale fakt dřina,“ poznamenal Sedláček.

O tom se dřív nebo později přesvědčili všichni zúčastnění. Speciálně „nonstopáci“. Tedy ti, kteří strávili na akci úplně celý den. Krize přišla v nočních hodinách. „Po půlnoci se vše měnilo na velké psycho. Ruce a nohy přestaly fungovat. Člověk už opravdu nemohl. Sáhli jsme si na úplné dno. Člověk už byl opravdu vyčerpán, ale nakonec zjistil, že je to opravdu asi v hlavě a jede dál,“ říká Marek Berky.

Velkou pomocí byl příchod „nakopávačů“, kteří v nočních a nedělních ran-

ních hodinách přispěchali s podporou. „Spousta lidí nás přišla povzbudit už během večera a také naložit nějaké ty kliky. Stejné to bylo v neděli ráno. Když se objevili další v posledních dvou hodinách a začali s námi klikovat, tak nás to ohromně nakoplo,“ děkuje Marek Berky.

Ten nakonec zvládl 9144 kliků. Druhý v pomyslném pořadí Stanislav Švadlenka kliknul 8tisíckrát. „Byla to cesta do pekla. Kolem druhé hodiny ranní jsem myslel, že už neudělám ani jeden klik. Ale po krátkém odpočinku a pod motivací ostatních jsem jich tam ještě pár naložil. Jsem přeci „stroj“,“ usmívá se už Švadlenka.

Karel Langer měl 7302, Jan Kanis 4200, Danny Karol 3110…

Náročná šichta.

Konec. Po 10. hodině v neděli dopoledne přišel na workoutové hřiště starosta města Habartova Petr Janura předat unaveným, ale neporouchaným „strojům“ účastnické certifikáty. Společně s Markem Berkym potom smekli před všemi, kteří na „Klikařskou 24hodinovku“ dorazili. „Chceme poděkovat všem, kteří akci podpořili, nebo tady přímo klikovali. Máte náš obrovský obdiv,“ uzavřeli klikařské bláznovství.