Pořadatel, kterým není nikdo jiný než současný nejúspěšnější český profesionální strongman Čestmír Šíma, si pro diváky opět připravil show, která je svojí náročností ojedinělá nejen v celé České republice, ale i ve střední Evropě. Při klání si osm borců snažilo „ukrojit“ si svůj díl z finančních prémií pro ty nejsilnější, které i letos činily v součtu více než 100.000 korun.

Diváci si ale přišli na své už v dopolední „zahřívací“ části, která nabídla klání šestnácti amatérských strongmanů. Na startu se postavili vedle sebe začínající závodníci i zkušení strongmani, ověnčení úspěchy z předchozích klání, a napínavé souboje společně s vyrovnanými výkony dávaly od začátku tušit, že se bude v každé disciplíně bojovat naplno. Diváci mohli vidět zdvihy činek (mrtvý tah) o váze až 280 kilogramů, převracení masivní 450kg pneumatiky nebo zdvih 110kilové železné klády a po necelých třech hodinách byl znám vítěz dopolední části soutěže. Stal se jím Matouš Fritsch, který si letos vyměnil medailové umístění s loňským šampionem Janem Gruszkou. Bronz si odvážel Jakub Šebek.

Na startu klání profesionální divize, které se stejně jako dopolední měření sil konalo pod záštitou Českého svazu silových sportů, se představilo osm závodníků – pět českých elitních strongmanů, dva reprezentanti Polska a jeden z Ukrajiny. Dva zástupci Slovenské republiky se bohužel krátce před soutěží omluvili z důvodu zranění. V žádném případě to ale neznamenalo, že Čestmír Šíma bude mít cestu k šestému titulu snadnou, protože jedním z polských strongmanů byl Rafal Kobylarz, který přijel do Aše už potřetí a byl největším konkurentem domácího závodníka už v roce 2015. Druhým pak byl jeho týmový kolega Janusz Kulaga, který se v minulosti zúčastnil i nejprestižnější světové soutěže World's Strongest Man!

První jarní krajské derby bylo o víkendu na programu na dvorském stadionu, kde tvrdili roli favorita hráči v trikotech karlovarského 1.FC, kterým se postavila do cesty fotbalová družina Mariánských Lázní (ve žlutém). Právě Mariánské Lázně na půdě favorita
Divize A: Krajské derby přetavily Mariánky ve dva cenné body

Hned první disciplína bohužel znamenala zúžení startovního pole, když pro zranění odstoupil jeden z nejmladších českých profi strongmanů Michal Tichý. V podání ostatních sedmi závodníků pak mohli diváci vidět přenášení neskutečných 560 kilogramů zátěže, zvedání 150 – 190kg betonových koulí, zdvihy 160kg železné klády nad hlavu, nebo finální zvedání 220, 240 a 280kg bloků železa do schodů! Zcela zaplněné hlediště hlasitě podporovalo všechny závodníky, ale nejvíc hnalo k maximálním výkonům samozřejmě domácího šampiona a doslova místního hrdinu Čestmíra Šímu, který v řadě disciplín sváděl těžké a vyrovnané souboje s polským silákem Kobylarzem.

Ani letos ale titul pryč z Aše neputoval a naprosto vyčerpaný Čestmír Šíma, který se po závodě společně s dalšími českými strongmany ocitl v obrovském obležení fanoušků, zvedl nad hlavu už pošesté trofej pro vítěze nejtěžší soutěže ve střední Evropě. „Všechny disciplíny byly velice náročné a jsem moc rád, že se diváci bavili. Samozřejmě že jsem rád i za to, kolikátý jsem nakonec skončil,“ řekl po závodech unavený Šíma.

Jan Šimeček