A pro barvy z lázeňského města dopadl republikový šampionát velmi dobře, když trojice ve složení Jan Vanke, Tomáš Bíbr a Lukáš Tolar dosáhla na stříbrné medaile.

Opomenout však nelze ani druhou sestavu Varů, která hrála ve složení Dan Putík, Matěj a Jakub Medkovi, jež doplnil Karel Hron. Ta skončila kousek od postupu do semifinále, ve čtvrtfinále.

Trojkový šampionát do Modřic přilákal úctyhodnou konkurenci, na startu se sešlo čtrnáct trojic, které reprezentovaly šest ze sedmi klubů letošní extraligy a trojku třetího týmu aktuální tabulky 1. ligy Prostějova.

První trojice Varů vedená hrajícím koučem Janem Vankem porazila ve skupině B ve dvou setech Modřice B. Dále pak pokořila trojku Žatce a ve třísetové bitvě i C trojku Vsetína.

Lukáš Tolar, SK Liapor Karlovy Vary.
NOHEJBAL: Trojkový šampionát v Modřicích měl pro Liapor příchuť vicemistra

„Ve skupině jsme uhráli tři vítězství, když všechny zápasy byly vesměs v naší režii,“ ohlédl se za skupinovými boji hrající trenér Varů Jan Vanke. Tři výhry pak posunuly Karlovy Vary rovnou do čtvrtfinále.

„Musím pochválit perfektně hrajícího Lukáše Tolara, který předváděl od základní skupiny výkony, jež rozhodně neodpovídají jeho věku. Hlavně vyzrálost, kterou řešil některé balony v koncovkách setů, či pokyny, které jsme si řekli, plnil skvěle, takže u mě panuje velké nadšení z jeho výkonu,“ chválil si výkon nohejbalové mladé pušky Vanke.

„Tomáš Bíbr na pozici nahrávače zastoupil zraněného Michala Kokšteina a svou úlohu plnil více než dobře,“ nešetřil chválou ani nad výkony Tomáše Bíbra.

Ve čtvrtfinále narazil Liapor na trojku Šancungu A a byl z toho postup do semifinále. „V tomto utkání jsme se trápili, ale trápení jsme si způsobili sami. Po vyhraném prvním setu jsme v tom druhém také vedli, ale přišlo na pořad polevení a ztráta koncentrace. Nechali jsme dotáhnout zápas do devítek a posledním míčem jsme druhý set prohráli, ale ve třetím setu jsme zápas vyhráli,“ říká Vanke k důležité výhře, která se však nerodila vůbec lehce.

Na pořad přišlo semifinále se Vsetínem A, po kterém hráči Varů slavili postup do finále. „Vsetínská trojka hrála po celý turnaj velmi dobře. Vyřadila několik favoritů. Nám se však tento zápas extrémně povedl a byl nad moje očekávání,“ naráží Vanke na výhru 10:5, 10:5.

Devět branek nastříleli florbalisté Bohemians karlovarským hurricanům v rámci vystoupení Českého poháru.
FOTOGALERIE: Bohemka byla nad síly florbalistů hurricanů

Jenže ve finále se nohejbalová karta obrátila, když Modřice bez větších potíží Vary porazily 10:2, 10:7. „Jak se nám extrémně povedlo semifinále, tak se nám extrémně nepovedlo finále, kdy jsme jednoznačně prohráli rozdílem třídy až dvou,“ zklamaně připomíná finálovou bitvu, ve které Liapor dostal pořádnou nohejbalovou školu.

„Na druhou stranu to byl jediný nepovedený zápas během dne,“ zdůrazňuje Vanke. „Jsem rád za zisk stříbrné medaile, jelikož je to po dlouhé době úspěch na jednorázové akci,“ chválí si kouč Varů.

I druhá sestava se prala v Modřicích velmi statečně. Ve skupině A přetlačila trojku Prostějova, následně podlehla A trojce Čakovic a z 2. místa postoupila do osmifinále, kde ve třech setech vyřadila B trojku Modřic. Ve čtvrtfinálovém souboji s B trojkou Čakovic se už ale štěstěna přiklonila na stranu soupeře, a turnaj pro ni skončil.

„U druhé sestavy jsem věděl jako trenér, co od ní očekávat. Postoupila z druhého místa ze skupiny, kdy nestačila pouze na čakovické áčko, a v osmifinále si poradila po přesvědčivém výkonu s rezervou Modřic. V následném čtvrtfinále s Čakovicemi B prohrála až ve třetím setu 8:10, což zcela jistě mrzí, jelikož naše sestava hrála velmi dobře. I přes prohru je to úspěch, vždyť mít jednu sestavu ve čtvrtfinále a druhou na bedně je velmi dobré,“ dodává k hodnocení mistrovství Vanke.