Na mezinárodní turnaj mládeže v polském městečku Malomice pozval české závodníky Branch chief Polska Jacek Baranowsky prostřednictvím Branch chiefa pro Českou republiku Jiřího Žofčina.

Česká reprezentace vyjela v poměrně silném obsazení, a to co do počtu závodníků, tak i jejich doprovodu. Celkem z české kotliny vyjelo na turnaj 33 závodníků z 6 oddílů, 8 trenérů, 2 mezinárodní rozhodčí a prezident a WKO Branch chief České organizace Kyokushin karate.

Největší výpravou z naší vlasti byli sokolovští závodníci a jejich doprovod, a to vedoucí dojó Sokolov Mgr.Jiří Žofčin a jeho asistenti pro mládež Pavel Stingl, Mgr. Miloslav Holek, který byl také delegován jako rozhodčí, dále 15 závodníků a jako doprovod a pomoc při přepravě někteří rodiče mladých závodníků a také zdravotní dohled.

Bohužel nemoci a zranění si nevybírají a v den startu se nemohli nakonec zúčastnit tři sokolovští závodníci. I přes tento handicap se oddíl Kamikaze Sokolov stal nejúspěšnějším klubem celého turnaje, když v celkovém počtu získal celkem 5 zlatých, 5 stříbrných a 1 bronzovou medaili.

Navíc Jiří Žofčin jr. vybojoval ve finále nejrychleji ukončený zápas celého turnaje, a to do 15 sekund čistého času dvěma ukázkovými a naprosto technicky bezchybnými kopy na hlavu soupeře, kdy na konci turnaje toto komentoval slovy hlavní rozhodčí zápasu: „Takto kdyby se prala většina závodníků, to by se nám rozhodovalo…"

Za informaci stojí, že Jiří Žofčin jr. na konci října odlétá na největší seminář světové organizace WKO Japan, který se koná společně s mistrovstvím světa v Tokiu jednou za čtyři roky, a musela mu být udělena výjimka z věku k účasti prezidentem WKO Midorim, a to na základě jeho výsledků do současné doby, jako odměna za přístup ke stylu Shinkyokushin.

Slova chvály však patří i dalšímu velice dobře technicky disponovanému závodníkovi Sokolova Danu Vydrovi, který zvláště v boji o postup do finále s favoritem Polska z „Lamot dojó Wroclaw" (tento klub disponuje základnou o 600 členech a patří v Polsku k nejúspěšnějším) nedal soupeři šanci a perfektními technikami přesných a bleskově rychlých kopů na jodan (oblast hlavy) jej ještě před limitem porazil v nádherném zápase.

Ve finále pak Dan Vydra narazil na svého oddílového kolegu Adama Klementa, který i přes veškerou snahu na Dana nestačil, i on však bojoval velmi dobře, ale Danův přehled v boji a zápasové zkušenosti jasně rozhodly.

Dan Vydra a Jiří Žofčin jr. patří mezi nejlepší a technicky nejvyspělejší závodníky v České republice již několik let a mají velkou zásluhu na šíření sportovního jména Sokolova a Karlovarského kraje ve spojení s plnokontaktním karate. Je třeba zmínit skromnost a pokoru obou závodníků jak v dojó, tak mimo něj.

Smutné je, že tito talentovaní závodníci si téměř vše hradí ze svých prostředků a sponzoři, kteří alespoň částečně tyto závodníky podporují, jsou z jiných regionů a podporu nabídli sami! „Myslím, že je to chyba, která se v budoucnu na mládeži našeho regionu projeví," poznamenal Jiří Žofčin.

S velkým očekáváním všech byli ti nejmenší závodníci ze Sokolova, pro které to byl první velký turnaj v zahraničí. Obavy se rozplynuly, ihned jak sokolovský „potěr" nastoupil na tatami (zápasiště), trenérům bylo jasné, že budou sklízet zaslouženě ovoce své trpělivé práce.

Do semifinále se probojovali všichni tři mladší žáci, kteří mohli obsadit první tři místa, ale bohužel jeden z nich, Ondra Hrabák, získal jen tu smutnou „bramborovou" medaili a skončil na čtvrtém místě, ale i on svým výkonem potěšil. Velmi pěkný výkon podali Jan Mach a Matěj Winter, kteří spolu postoupili do finále, kde Matěj zaslouženě zvítězil.

Velkým a příjemným překvapením byl výkon Tadeáše Regetiho, který ve své kategorii nebyl vůbec jako favorit, a v těžkých bojích se dostal až do finále a i on zde zaslouženě zvítězil.

Výprava měla také tři dívky, které se rovněž dostaly až na stupně vítězů, všechny podaly hezké výkony a jen krůček chyběl Natálce Kirchnerové k prvnímu místu v její kategorii. První mezinárodní závody zvládla výborně Markéta Martínková a svým rozvážným přístupem k boji získala pro Sokolov také zlato. Škoda že Karolínka Ryšková prohrála v boji o postup do finále o půl bodu, po hezkém výkonu tak zůstala na třetím místě.

Výsledky Sokolova v jednotlivých kategoriích. Mladší žačky -33 kg: 2. místo Natálka Kirchnerová, 3. místo Karolínka Ryšková. Mladší dorostenky -45 kg: 1.místo Markéta Martínková. Mladší žáci -33 kg: 1.místo Matěj Winter, 2. Místo Jan Mach, 4.místo Ondra Hrabák. Starší žáci -45 kg: 1. místo Tadeáš Regeti. Starší žáci + 45 kg: 2. místo Vojta Kurák. Mladší dorostenci -45 kg: 1. místo Jiří Žofčin, 2.místo Radek Ryška. Junioři 60 kg: 1.místo Dan Vydra, 2.místo Adam Klement.

Turnaj proběhl ve skvělé atmosféře a výborné péči o všechny účastníky turnaje ze strany pořadatele. Každý, kdo doprovázel mladé závodníky na tento turnaj, má svoji zásluhu na výsledcích sokolovských závodníků, ať již rodiče účastníků, jejich trenéři, učitelé, kteří je uvolní z výuky na výjezd, a podobně, ale především město Sokolov, Karlovarský kraj a Česká unie bojových umění, ty dlouhodobě podporují mládež v tomto sportu. Všem děkuje oddíl Kamikaze Sokolov, který má více než 30letou tradici a zkušenosti při výchově karatistické mládeže. Plnokontaktní karate určitě není pro každého, Kyokushin je nejtvrdší styl karate na světě, ale kdo počáteční problémy a bolest na trénincích překoná a vydrží cvičit, získává do života devizu, o kterou ho nikdo nepřipraví a v dnešní složité době se mu může kdykoli hodit. Naše dojó, tělocvična, má vždy pro všechny zájemce dveře otevřené, Kyokushin je výzva pro všechny a není hanbou to, že někdo nevydrží, ale může si říci byl jsem tam a zkusil jsem to a to je podstatné.                                                                                                                                                                               Branch Chief pro Českou republiku Jiří Žofčin