Do 3.200 m dlouhého testu I. kategorie si na základě svých dosavadních výkonů jednotliví účastníci nesou rozdílné hmotnostní zatížení. Jejich šance na vítězství se tím teoreticky vyrovnávají. Rozdíl mezi nejméně a nejvíce zatíženým koněm je více než 11 kg. Do startovních boxů hlavního dostihu zamíří šest účastníků.

Nejvíce zatíženým vítězem, nesoucím více než 60 kg, byla před devíti lety klisna Samara Morgan. V podobné situaci bude v neděli loňská premiantka Raviella (B. Ferhanov), která má šanci stát se první vícenásobnou vítězkou tohoto dostihu.

Mimořádně dlouhou řadu osmi triumfů v řadě za sebou by mohla prodloužit Famous Valley (M. Hrouda). Jednou z nejméně zatížených účastnic je Gold Havanah (ž. M. Havelková). Nejmladší účastnici do boje o příčky nejvyšší řadí dosavadní výkony, i když jich dosahovala v nižších kategoriích. Další váhově zvýhodněnou bude spolehlivá a v dvojnásobné míli loni třetí Vědma (ž. J. Andrésová). Loop Love (ž. K. Hlubučková) se dosud dařilo ve slabší konkurenci, ale tentokrát jí může pomoci více než jedenáctikilová hmotnostní výhoda oproti soupeřkám.

Jediným mužským zástupcem je Arlington (ž. J. Verner), který do Varů přijíždí jako květnový mostecký vítěz dostihu druhé kategorie. Mezinárodní příchuť dodá druhému letošnímu dostihovému dni slovenský Winsome Boy (ž. J. Chaloupka) v závěrečném tříkilometrovém dostihu, a především portugalský cestovatel Pepito (žk. D. Liška), který se představí v trojkovém mílovém testu. (koz)

Časový harmonogram

neděle 16. června

14.30 Cena společnosti Vladimír Marek s.r.o. (IV. kat., 1.400 m)

15.00 Cena INSIA Karlovy Vary s.r.o. (III. kat., 1.600 m)

15.30 Cena hejtmanky Karlovarského kraje (III. kat. , 1.600 m)

16.00 Cena Karlovarského kraje – 91. Karlovarská dvojnásobná míle Karlovarského kraje (I. kat. , 3.200 m)

16.30 Cena společnosti MEDIA (IV. kat ., 2.000 m)

17.00 Cena společnosti Karlovarská Korunní s.r.o. (V .kat. , 2.000 m)

17.30 Cena společnosti Jan Becher – Karlovarská Becherovka (IV. kat., 3.000 m)