Parádní představení mladých sokolovských boxerů na mistrovství České republiky kadetů a školní mládeže v Jičíně. Oddíl TJ Baník Sokolov poslal mezi provazy šest zástupců. Ani jeden však neodešel s prázdnou. Každý boxer Baníku si po svém vystoupení pověsil na krk medaili. Konečná bilance: dvě zlaté, dvě stříbrné a dvě bronzové.

V kategorii školní mládeže měl Sokolov čtyři borce.

Do 44ky musel Roman Malý, kterému se nepodařilo navážit do 42ky a tím se kromě jiného vyhnout hlavnímu favoritovi, trojnásobnému mistru republiky Bradáčovi.

Ve čtvrtfinále Malý narazil na Plandora z Brna. „Přestože oba soupeři byli věkově prakticky stejně staří, Roman byl daleko lepší. Ukázal, že má i více odboxováno, po všechna tři kola byl aktivnější a vyhrál jednoznačně 3:0 na body," přiblížil duel trenér Jan Malý.Úspěšná výprava sokolovských boxerů v Jičíně

V semifinále ale jeho svěřence už čekal zmíněný o čtyři roky starší Bradáč. „Ve 14 letech je daleko vyspělejší než desetiletý Roman, hlídali jsme hlavně zranění, v prvním kole jsem utkání vzdal. S ohledem na zdraví nemělo smysl pokračovat," vysvětlil kouč Baníku. Roman Malý tak získal bronz.

Ve váze do 52 kilogramů reprezentoval hornický klub Dominik Mezei. Ten měl před šampionátem na kontě pouze jeden zápas. „Ukázal v něm ale velkou bojovnost, tak jsme ho vzali s sebou," řekl Malý. Správný odhad. Mezei obdržel v Jičíně pro první kolo volný los, a tak se posunul rovnou do semifinále. Tam se mu postavil do cesty příbramský Marek, mimochodem vloni na republice bronzový. „Vypadalo to spíše obráceně. Dominik byl aktivnější, zasahoval soupeře sériemi a vyhrál zaslouženě 3:0 na body," pochvaloval si sokolovský trenér. Ve finále již měl Mezei daleko zkušenějšího protivníka, dvojnásobného mistra republiky Aubrechta z Mostu, se skoro čtyřicítkou utkání na kontě. Ani tady však benjamínek ze Sokolova nezklamal. „Opět boxoval velmi zarputile, i když byl Aubrecht lepší, tak mu nedal nic zadarmo," pokyvoval uznale Malý.

Mezei začal dokonce v průběhu utkání silně krvácet, vzdát se ale za žádnou cenu nechtěl. „Prosil mě, ať ho to nechám dokončit, že to doboxuje. Nakonec přemluvil i lékaře," směje se trenér sokolovských rohovníků. Dominik Mezei utkání dotáhl do závěrečného gongu, jako poražený finalista získal stříbro.

Ve školní mládeži do 57 kilogramů zastupoval sokolovský box Martin Sztojka. V této kategorii byli ale pouze tři účastníci, a tak se podíval rovnou do finále. Z utkání o titul panovaly mírné obavy, přece jen jeho soupeř Doleček z Mělníka ho před nedávnem porazil, navíc i v semifinále republiky prokázal dobrou formu, když duel skončil před limitem. Sztojka se ale nenechal papírovými předpoklady rozhodit. „Odveta za nedávnou porážku mu vyšla na sto procent. Byl aktivnější, tvrdší, rychlejší, podařilo se mu uhýbat a hned údery vracet," mohl být spokojen Malý. Výkon Sztojky ocenili i rozhodčí: výhra na body, a tím titul mistra České republiky.

Rovnou do semifinále nastoupil rovněž Lukáš Putz ve váze do 70 kilogramů. O hlavu vyšší a o dva roky starší čtrnáctiletý Kadlec ze Žatce byl ale nad jeho síly. „Zápas byl od začátku jednoznačný, nechtěli jsme riskovat zranění a utkání jsme vzdali," popsal Malý. Putzovi tak připadl bronz.

Po školní mládeži přišli na řadu kadeti.

V kategorii do 52 kilogramů zamířil mezi provazy Jan Kapr. A měl velmi těžkou úlohu. V této váze se představili hned tři mistři republiky. Sokolovský kadet šel volným losem rovnou do semifinále. Tam ho čekal majitel titulů z dvou posledních let, znojemský Katarinec. Aby toho nebylo málo, boxer z jihu Moravy vyhrál čtvrtfinále knock- outem.

Jan Kapr se však nezalekl. „Ani jsem tomu nechtěl věřit, Honza se do svého soupeře hned od začátku pustil, zasahoval ho a v polovině prvního kola byl Katarinec poprvé počítán," říká s dávkou úžasu Malý. Sokolovský kadet nepolevil. Těsně před koncem prvního kola zasadil svému protivníkovi další silný pravý úder, po němž rozhodčí utkání ukončil. Technické k.o.

Martin Sztojka

Ve finále se postavil Kaprovi další dvojnásobný mistr republiky, ostravský Godla. „Honza znovu bojoval, ale musíme uznat, že zkušenější soupeř byl o něco přesnější," konstatoval sokolovský trenér. Kapr prohrál na body, a skončil tak stříbrný.

Poslední se v ringu představil Patrik Furch. I v jeho váze do 70 kilogramů byli pouze tři borci a znovu se jednalo skutečně pouze o českou špičku, ostatní se do této váhy vůbec „nepletli". Furchovi odpadla starost o semifinále, byl nalosován rovnou do boje o titul. Tam bojoval s dalším účastníkem mistrovství Evropy, ústeckým Krupou. „Konečně jsem ho viděl boxovat aktivně, dostával soupeře pod tlak a následně z toho bodoval. Bylo to jeden z nejlepších finálových zápasů v Jičíně," chválil trenér Jan Malý.

Furch vyhrál 3:0 na body a může se pyšnit titulem mistra České republiky. „Zúročil tvrdou přípravu, do které dal všechno, trénoval nejen u nás, ale někdy i dvoufázově s Jaroslavem Šlaisem mladším v Lomnici," poukázal na závěr kouč boxerského oddílu TJ Baník Sokolov.