Chlum Svaté Maří V rohu hřiště vybudován plot s průchody ke střídačkám. Nalajnovaný čtverec, hřiště vyznačené praporky. Fotbalisty v Chlumu nahradili softbalisté. Před půlrokem se místní příznivci české varianty baseballu dali dohromady, vyzkoušeli si netradiční hru při prvních trénincích. Od té doby se posunuli o řádný kus dopředu. Teď představili na domácím hřišti opravdový zápas. V sobotu se v Chlumu hrál první ročník „Chlumáku", na kterém se vedle místních Kardinálů představili borci Ghosts Mariánské Lázně a Beavers Chomutov.

Kardinálové si pozvali k slavnostnímu nadhozu stylovou osobou, místního faráře Milana Kučeru. Ten neponechal nic náhodě a na akt se řádně připravil. „Musel jsem to také trénovat. Byl jsem se tady jednou dokonce dívat na tréninku. Míček se hází netradičně spodem, ale zvládl jsem to, pána jsem úspěšně trefil," smál se.

Stejně jako ostatní návštěvníci turnaje se musí se softbalem teprve sžít. „Je to velice zvláštní sport, nevyznám se v tom. Kdyby to byl fotbal, tak by to bylo něco jiného. Je to běhání a házení, ale zřejmě je to velice zdravé," míní.

Softbal u chlumského faráře dostal dokonce přednost před svěcením pramenů ve Františkových Lázních, které probíhalo ve stejnou dobu. „Jako křižovník a kněz jsem tam byl také pozvaný, ale musel jsem se velmistrovi omluvit s tím, že tady mám nadhoz," vysvětluje s úsměvem Milan Kučera.

První ročník „Chlumáku" nakonec ovládli zkušení borci Beavers Chomutov, jejichž první tým hraje dokonce českou extraligu. Na hřiště Sokolu Chlum poslali Severočeši silný výběr klubu, složený z ostřílených veteránů i nadějných mladíků. „Přijeli jsme sem podpořit místní nadšení. Vznikl tady nový oddíl softbalu, což se v Čechách zase tak často nestává a není to vůbec jednoduché. Je ale vidět, že se tady o to starají, zázemí je výborné, hřiště pěkně upravené. Navíc jsme malý sport a každého nového soupeře si velmi vážíme," odpověděl chomutovský Martin Chmelík na otázku, kde že se to vzali v obci s necelými třemi stovkami obyvatel hráči věhlasného Beavers.

Druhou příčku obsadili v Chlumu hráči Ghosts Mariánské Lázně, kteří i po mnoha letech nečinnosti ukázali, že softbal hrát rozhodně nezapomněli. Se třetím místem se museli přes bojovný výkon spokojit domácí Kardinálové. Čtyři porážky, stejně jako před třemi týdny na interpohárovém vystoupení v Plzni, však nadšení utlumit nedokázaly. „Ještě sbíráme zkušenosti. Všechna utkání jsme prohráli, ale ostrou sezonu plánujeme až tu příští, kdy chceme hrát s ostatními mužstvy již vyrovnané zápasy. Na všech našich hráčích bylo ale vidět, že je to baví, máme z toho dobrý pocit. Víme, že pokud vydržíme, tak to půjde," je přesvědčen hrající předseda pořádajícího oddílu Jan „Pošťák" Trbušek.

Ten si pochvaloval i celkový průběh „Chlumáku". „Je to jedním slovem paráda. Já osobně jsem nadmíru spokojen se vším, co se tady dělo. Fanoušci nás přišli podpořit, samotné zápasy byly úžasné. Opravdu si tady všichni tenhle sport užili."

Turnaji ale předcházela tvrdá práce, která však zdaleka nekončí. „Hlavní bylo vybudovat backstop záchytnou síť, aby se tady mohlo vůbec regulérní softbalové utkání uskutečnit. V rámci dotací z ministerstva školství se připravují nové toalety, do dalších let se plánuje rozšíření hřiště a dodělání zázemí," upřesňuje Trbuška.

Vesnické „plácání" se v Chlumu pomalu mění v plnohodnotný sport. „I lidi, co dneska přišli, viděli, že už to není jenom legrace, ale že chceme opravdu softbal hrát a posouvat se stále dál. Jsme ostatně jediný klub v Karlovarském kraji, kde se tento sport v současnosti hraje," říká předseda Kardinálů.

Závěrečné povzbuzení si vyslechli softbalisté Chlumu od chomutovského Martina Chmelíka. „Všechno je tady naprosto v pohodě. Domácí jsou zbytečně skromní. Lepší výkony přijdou se zkušenostmi. Zatím poctivě trénují, musí teď více hrát, zúčastňovat se co nejvíce turnajů. Přesto jsou na nich vidět velké pokroky," pokyvoval uznale.

Výsledky: Kardinálové Chlum Ghosts Mariánské Lázně 1:11, Ghosts Mariánské Lázně Beavers Chomutov 5:10, Kardinálové Chlum Beavers Chomutov 7:13, Kardinálové Chlum Ghosts M.L. 9:11, Ghosts Mariánské Lázně Beavers Chomutov 7:13, Kardinálové Chlum Beavers Chomutov 7:12.

Celkové pořadí:

1. Beavers 4 0 48:26

2. Ghosts 2 2 34:33

3. Chlum 0 4 24:47

Sestava Kardinálů na turnaji: Tomáš Puchner, Karel Průša, Jan Trbušek, Martin Průša, Tomáš Jeřábek, Milan Adamčík, Jan Slobodník, Matěj Schediwy, Kateřina Gašpariková, Jiří Záruba, Milan Andráško, Jan Hrubý, Tomáš Stubner, Michal Petrů, Lukáš Petrů.

V Chlumu se bude hrát softbal i v sobotu 19. července, diváky čeká duel  mezi domácími Kardinály a Slávií VŠ Plzeň,ale v rámci sportovního dne i turnaj v pétanque a kroketu,rovněž prezentace nového sportu discgolfu. Celodenní akci, která odstartuje v 10 hodin na místním hřišti SK Sokol, navíc uzavře na chlumském náměstí vystoupení skupiny Depeche Mode Revival. Koncert odstartuje ve 20 hodin. „Symbolickým vstupným 99,- Kč a případnou konzumací finančně přispějete k rozvoji sportu v naší vísce a my vám za to nabídneme pohodovou atmosféru, jedinečný kulturní zážitek a možná i ohňostroj," láká účastníky hlavní organizátor Václav Plachý