„Původní záměr absolvovat Ironman Korea mi z důvodu zrušení závodu pořadatelem dvanáct hodin před startem (pozn. red. silný orkán) nevyšel. Už jsem myslela, že nebudu moct zúročit svou roční přípravu, a pak přišla od pořadatele kompenzační nabídka na Ironman Florida, kterou jsem s radostí přivítala,“ prozradila chebská triatlonistka Sandra Stolarcikova.

Ta kvůli aklimatizaci odletěla do USA již o týden dříve a ubytovala se na Panama City Beach v docházkové vzdálenosti od startu závodu. Na začátku pobytu doprovázel závodnici neustávající déšť a velký vítr, proto se zaměřila spíše na plavání v moři a běh u pláže. Postupně se dostalo i na cyklistiku, kde si stihla projet celou délku tratě. V den závodu se počasí umoudřilo, a tak závod mohl odstartovat v sedm hodin plaveckou částí v Mexickém zálivu. „Začátek závodu mi moc nevyšel, naplavala jsem si o cca 350 metrů více, díky vlnám, a v prvním depu mi podali špatný pytel s věcmi na převlečení. Aby toho nebylo málo, tak mi na kole spadl řetěz,“ vracela se k první části závodu Stolarcikova. Cyklisticky úsek vedl pouze jedním směrem, který chebská závodnice zvládla průměrem přes 31 km/hod. a postupně se propracovávala dopředu. Maratonský běh, rozložený do dvou kol, ji posunul ještě o tři příčky a v cíli se pak mohla radovat ze čtrnáctého místa ve své věkové kategorii a 68. místa celkově.

„Na kole foukal poměrně silný vítr a byla jsem svědkem ošklivého pádu závodnice přede mnou, která skončila v nemocnici. Celou cyklistiku jsem pak jela podvědomě opatrněji, abych také neudělala nějakou technickou chybu,“ přiblížila svou taktiku na kole Stolarcikova a hned připojila: „Při závěrečném běhu jsem si hlídala předem stanovený průměr na jeden kilometr a v čase 11 hodin a 30 minut konečně dosáhla vytouženého červeného koberce v cíli.“

Stolarcikova si tak připsala na konto velký úspěch. „Byly to i pro mě první zkušenosti se závodem světového formátu, kde je obrovská konkurence, a budu muset ještě hodně trénovat, abych si splnila svoje stanovené cíle,“ pochvalovala si Stolarcikova. Triatlonistku nyní čeká měsíční zasloužená pauza. Poté zahájí v prosinci zimní přípravu na příští sezonu v egyptském Marsa Alam.

Hrdina víkendu. Chebští akademici těžili o víkendu také z dobrých výkonů svého brankáře Lukáše Heczka.
Florbalisté chebského Akademiku se katapultovali do čela