Mistrovství Evropy organizace WUKF v Belgii to je ve stručnosti další akce, na kterou vyrazili mladí karatisté SKP Unitop Shodokan Sokolov. Sportovní hala v belgickém Herstalu na svých tatami přivítala téměř 1300 závodníků z 25 zemí starého kontinentu. Sokolovský oddíl vyslal do soutěží sedm zástupců. Svou šanci v barvách Shodokanu tentokrát vedle zkušených borců dostalo i několik nováčků. Společně s celou reprezentací ČAOKK karatisté SKP Unitop do Herstalu dorazili již ve středu 3. června. Druhý den proběhla registrace a ostatní nutné formality. Krásné počasí umožnilo prohlídku celého sportovního areálu a pomohlo také alespoň částečně uvolnit předstartovní nervozitu.

Pátek byl již dnem zahájení soutěží, první na řadu přišli mladší žáci a žákyně. Svou vůbec první zkušenost na evropském šampionátu získává v kategorii 11-12 let, zelený-modrý pás Pavlína Fischerová. Slušný výkon pro ni znamená 13. místo.

Ve stejné věkové kategorii, ale hnědý černý pás nastoupil Dominik Štros. Po standardním výkonu skončil těsně za finálovou šestkou, na osmém místě.

V sobotu už šlo opravdu do tuhého. Boj o postup mezi šest finalistů v kategoriích 13-14letých čekal Natálii Žippaiovou, Markétu Urbanovou, Míšu Loudovou a Báru Boháčkovou. V kategorii 15-17 let musí i zkušená Terka Jůnová zabojovat o postup.

Výborně připravená děvčata však nepřipouští žádná nepříjemná překvapení a ve svých soutěžích drtí soupeřky. Jůnová, Žippaiová a Boháčková postupují do nedělních finálových bojů jako vedoucí závodnice svých kategorií. Do finále postupuje ještě Urbanová a Loudová.

Zcela nečekaně po náhlé změně časového programu musí okamžitě nastoupit sokolovské zástupkyně v kategorii team mini kadets ve složení Žippaiová, Loudová a Fischerová. Stresový nástup v časové tísni však trojice ustojí a v neděli je čeká finálová skupina.

A právě neděle je tu a roztáčí se finálový blok mistrovství Evropy.

Jako první ze Sokolovaček nastupuje Bára Boháčková. Její premiéra na tak velkém turnaji ji nerozhodí a po vítězném rozstřelu s polskou závodnicí získává bronz! První medaile pro SKP Unitop.

Na sousedním tatami zahajuje ve stejnou chvíli svou obhajobu bronzu z loňského evropského šampionátu Naťka Žippaiová. Naprosto přesvědčivě poráží všechny své soupeřky, jak se říká, „o parník", a tak máme první mistryni Evropy!

Statečný a velmi pěkný výkon znamená pro Markétu Urbanovou páté místo.

Těsně za ní, jako šestá, končí Míša Loudová. Ani ta se nemusí za svůj výkon stydět. Na dalším tatami Terka Jůnová nedává svým soupeřkám absolutně žádnou šanci. Po vynikajícím výkonu máme druhou mistryni Evropy!

Děvčata v soutěži týmů, pro která je účast v této kategorii premiérou na takto vysoké úrovni, končí na pěkné páté příčce.

„To je bomba!" mne si spokojeně ruce trenér české reprezentace Jiří Jirásek. Dva evropské tituly, jeden bronz a další pěkná umístění, to nečekal ani ten největší optimista!

Velká pochvala pro všechny naše závodníky za jejich přístup k reprezentaci, za poctivost v přípravě a za předvedené výkony!

Ve volných chvílích sleduje sokolovská výprava boje reprezentačních kolegů z ČAOKK v soutěžích kumite. Jejich přispěním přibývají na kontě českého výběru další medaile. Vedou si skvěle a malá skupina karatistů z české kotliny se v širokém startovním poli určitě neztrácí. Není nás 200 jako Rumunů nebo Italů, ale dáváme o sobě pořádně vědět. Úspěch českého týmu ČAOKK je nesporný a SKP Unitop Shodokan Sokolov má na něm velký podíl.

Rádi bychom touto cestou poděkovali všem, kteří se podíleli na přípravě a realizaci této tak úspěšné akce. Tuto finančně a organizačně velmi náročnou akci bychom nezvládli bez výpomoci našich sponzorů a dárců. Bez vstřícnosti a pomoci vedení Karlovarského kraje by belgický šampionát zůstal jenom snem našich mladých karatistů.

Nastávající prázdniny neznamenají přerušení činnosti oddílu. Bude pokračovat tréninková příprava a proběhnou soustředění. „Výsledky těší, ale i zavazují," konstatuje na závěr trenér Jirásek.