Druhé kolo letošní vzpěračské ligy družstev hostila v sobotu 8. základní škola v Sokolově. Vedle domácích borců z TJ Baník do hornického města zavítala i další čtyři družstva. Po prvním kole vedl ligu suverénní Havířov. Sokolovští vzpěrači byli třetí, v domácím prostředí se však pokusili dotáhnout na druhý Bohumín a to se jim podařilo. V sobotu vybojovali druhé místo, a i když po dvou kolech zůstávají stále na třetí příčce ligy, na svém kontě mají stejně bodů, patnáct, jako zmíněný Bohumín.

Přitom na konečné výsledky ze Sokolova se muselo den počkat. Český olympionik Jiří Orság, hostující v této sezoně za Baník, totiž v Sokolově chyběl. Na programu měl druhý ročník Prezidentského poháru v ruském Petrohradu. Jeho výsledky se však započítávaly. Orság v Rusku nezklamal, jeho vítězných 412 kilogramů ve dvojboji v kategorii nad 105 kg znamenalo potřebné body pro Baník a posunutí oddílu na druhou příčku sokolovského klání.

I bez Orsága se však bylo v hornickém městě na co koukat. Padly hned čtyři české rekordy. Ten první vytvořil bohumínský Petr Petrov v nadhozu do 69 kilogramů výkonem 156 kilogramů, další připojil Radim Kozel v jedné z veteránských kategorií, ve stejné váze nadhodil 126 kilogramů. Třetí rekord patřil Tomáši Matykiewiczovi ve váze do 105 kilogramů, který v trhu posunul český rekord na 180 kilogramů. Přitom se pokoušel neúspěšně i o rekord v nadhozu, tam zkoušel dokonce i 215 kilogramů, ale to již bylo nad jeho síly.

Úspěšnou trojici pokořitelů českých rekordů potom doplnila v jedné z dalších veteránských kategorií domácí legenda Roman Polom. Sokolovský vzpěrač ve váze do 105 kilogramů utrhl 130 kilogramů.

V domácích barvách TJ Baník Sokolov opět zazářil Kamil Kučera. Ten spolu s vedoucím Orságem patří do první desítky hodnocení vzpěračů ligy. S 382,8390 Sinclairovými body mu patří pátá příčka. V trhu „dal" Kučera tentokrát 163 kilogramů, v nadhozu si potom poradil s 207 kilogramů těžkou činkou. Ve dvojboji si tak připsal 370 bodů, přičemž své výkony oproti prvnímu, březnovému kolu ligy v Plzni řádně vylepšil. O neuvěřitelných 23 kilogramů v trhu a 27 kilogramů v nadhozu, celkově ve dvojboji o 50 bodů! A mohl tak být se svým výkonem, i když značně unaven, spokojen. „Překonal jsem znovu své osobní rekordy. Je vidět, že se mi příprava, kdy trénuji podle toho, jak se momentálně cítím, daří a výkon jde stále nahoru. Osobák jsem si vylepšil o 2 kg v trhu a o 5 kg v nadhozu. Jenom oproti červnu jsem se ve dvojboji posunul o 20 kilo," doplnil Kučera. A bývalý juniorský reprezentant si tak zřejmě svými povedenými výkony řekl o účast v seniorském výběru České republiky.

Ani ostatní sokolovští vzpěrači se však pod domácí činkou neztratili. Emil Balogh zapsal výkon 266 kilogramů ve dvojboji za 115 kilogramů v trhu a 151 kilogramů v nadhozu. Kvalitní výkon předvedl Jan Karfiol. 126 kilogramů v trhu a 151 v nadhozu znamenalo ve dvojboji pěkných 277 kilogramů.

Již zmíněný Roman Polom „udělal" ve dvojboji 275 kilogramů za 130 kilogramů v trhu a 145 kilogramů v nadhozu. Přes zranění zápěstí se potom s činkou statečně pral Michal Michalíček, který utrhnul 110 kilogramů, v nadhozu si poradil se 120 kilogramy. V součtu tak přidal 230 kilogramů.

„Všechny musím pochválit, Jana Karfiola, Emila Balogha i Michal Michalíčka. Všichni zabojovali a předvedli kvalitní výkony. Výborně si vedl Kamil Kučera, smeknout musím před Romanem Polomem," pokyvoval uznale nad svými borci trenér Jan Cibulka.

Uvidíme, jak se zadaří sokolovským vzpěračům útok na konečné druhé místo soutěže v závěrečném třetím kole ligy. Každopádně situace oddílu zřejmě není příliš růžová. Zatímco ligu podpořila tradičně Sokolovská uhelná, ČEZ, Karlovarský kraj i město Sokolov, o vztazích s mateřskou TJ Baník se vzpěrači trochu záhadně bavit odmítli. Tak snad příště.