Více než 270 triatlonistů si užilo sobotní CITY TRIATHLON Sokolov, který se odehrál v okolí umělého jezera Michal. Na účastníky tam čekalo 750 metrů plavání, 20 kilometrů cyklistiky a 5 kilometrů běhu.

Hlavním lákadlem závodu mužů měl být souboj juniorských reprezentantů s Petrem Soukupem, českým rekordmanem z havajského Ironmana. A tato předpověď se naplno potvrdila. Z nádherně čisté vody sokolovského jezera vybíhal jako první Radim Grebík, ztráta Petra Soukupa ovšem nebyla velká. A poté, co Grebík obdržel penalizaci za chybu v depu, prakticky zcela zanikla.

„Byl jsem trochu překvapený, že jdu z vody první. Pak jsem ale bohužel udělal zbytečnou chybu, kdy jsem vzal kolo dřív, než jsem si nasadil helmu, za což jsem dostal desetivteřinovou penaltu,“ popsal závod Radim Grebík. „Na kole jsem myslel, že pojedeme ve skupině, jenže hned na prvním kruhovém objezdu Filip Václavík upadl, takže se to natrhalo a jezdil jsem na čele sám,“ popsal.

Do depa si pak přivezl více než půlminutový náskok na Petra Soukupa. „Když jsem viděl za sebou Petra, trochu jsem znervózněl, ale podařilo se mi náskok uhlídat,“ dodal Radim Grebík, který v Sokolově obhájil loňské prvenství.

Na druhém místě doběhl se ztrátou minuty a dvaceti sekund Petr Soukup, třetí příčku obsadil Jiří Stuchlík.

Závod žen rozhodl až běh

Také závod žen měl podobný scénář – mladým reprezentantkám se postavila zkušená Lenka Fanturová. Z vody šla jako první Alžběta Hrušková, na druhém místě vybíhala Tereza Svobodová. Prvně jmenovaná ale na kole spadla, a tak obě reprezentantky absolvovaly cyklistickou část společně. Do druhého depa pak dorazila Hrušková jen pár vteřin před svou reprezentační kolegyní.

„Pak se mi ale podařilo prodat běžeckou formu, kterou letos mám, takže jsem se posunula na první místo,“ uvedla Tereza Svobodová, která porazila Alžbětu Hruškovou o 51 sekund. Bronz si ze Sokolova odváží Lenka Fanturová, která se skvělým během posunula z šesté pozice po cyklistice na stupně vítězů.

CITY TRIATHLON Sokolov patřil také amatérským závodníkům, kteří měli na západě Čech svůj vlastní závod. A zejména žákům, kteří bojovali o české tituly. „Jsme rádi, že se závod vydařil, i když nás už od pátku trápilo počasí. Když se den před závodem zdálo, že je vše připraveno, tak nám vítr shodil oplocení a posunul stany. Nakonec se ale vše zvládlo a snad si závod všichni užili, i když 120 dětí potrápil silný déšť. Spadl nám kámen ze srdce, když se všechny děti v pořádku dostaly do cíle,“ oddechl si Vladimír Malý, ředitel závodu, jehož organizační tým stojí také za Světovým pohárem. Ten se uskuteční 25. srpna v Karlových Varech.

Český pohár v olympijském a sprint triatlonu pokračuje 20. července Triathlonem Mělník.

Výsledky

Muži: 1. Radim Grebík 57:37, 2. Petr Soukup 58:58, 3. Jiří Stuchlík 59:41.

Ženy: 1. Tereza Svobodová 1:04:08, 2. Alžběta Hrušková 1:04:59, 3. Lenka Fanturová 1:06:46. (ae)