Na start se postavil například mistr světa Vincent Luis, Portugalec Vasco Vilaca, který bral na světovém šampionátu stříbro, nebo Nor Kristian Blummenfelt, světový rekordman ve středním triatlonu.

V závodě žen pak na startovní listině figurovalo hned devět z deseti nejlepších závodnic mistrovství světa, včetně světových šampionek z posledních letech Flory Duffyové, Katie Zaferesové a Georgie Taylor-Brownové.

V závodě mužů hned od plavecké části potvrzoval roli největšího favorita Vincent Luis, který šel z vody jako první. V úvodu cyklistické části se oddělila skupina šesti závodníků, ve které figurovali Francouz Luis, Němci Breinlinger a Schomburg, Portugalec Vilaca, Maďar Dévay a Japonec Nener. Na kole si vypracovali více než minutový náskok.

V následném běhu se nejprve na čele oddělili Luis s Vilacou, aby se francouzský reprezentant po chvíli zcela osamostatnil a s náskokem šesti sekund si doběhl pro vítězství před druhým Portugalcem.

Na třetí místo se nejrychlejším běžeckým časem propracoval Belgičan Jelle Geens.

„Jsem rád, že se mi vítězstvím povedlo zúročit formu, kterou jsem měl už před týdnem při mistrovství světa v Hamburku. Nevěděl jsem přitom, jak si moje tělo poradí po světovém šampionátu s tak těžkou tratí, jaká v Karlových Varech je. O to větší mám z výsledku radost,“ pochvaloval si triumf v lázních Vincent Luis.

Z českých reprezentantů proběhl jako první cílem na Divadelním náměstí František Linduška, kterému zaplněná tribuna tleskala k 29. příčce. Jan Volár finišoval na 39. pozici. Radim Grebík v běhu předstihl Tomáše Zikmunda a obsadili 46. a 47. příčku.

Festival světel přilákal do ulic v centru Karlových Varů i přes rostoucí počet nakažených tisícovky lidí.
Masy lidí zamířily na Vary září – bez roušek i odstupů

V závodě žen se po plavecké části dostaly do vedení Britka Jessica Learmonthová a Američanka Katie Zaferesová. Za nimi se pak vydala skupina sedmi triatlonistek, ve které byly nejen další velké favoritky, ale také Češka Tereza Zimovjanová. Vendula Frintová bohužel v úvodu cyklistiky odstoupila pro velké žaludeční nevolnosti.

Ve druhé polovině cyklistické části se ovšem pořadí promíchalo – na čele zůstala osamocená Learmonthová, Zaferesová se připojila do skupiny pronásledovatelek.

Do běhu si Learmonthová odnesla náskok více než 20 vteřin před skupinou šesti pronásledovatelek.

Z ní ale velmi rychle vypálila Flora Duffyová, která se už v prvním ze čtyř okruhů dostala na první místo, které si bezpečně hlídala až do cíle. Na druhou příčku se propracovala aktuální mistryně světa Georgia Taylor-Brownová z Velké Británie, která na vítězku ztratila 1:38.

Pro třetí místo a životní úspěch si došla Nizozemka Maya Kingmaová, největší překvapení závodu. Na čtvrté příčce pak dokončila dlouho vedoucí Britka Learmonthová.

„Cyklistika pro mě byla opravdu hodně náročná – jsou tu kopce, jsou tu kostky. Bylo důležité nepolevit a po celou dobu se soustředit na svůj výkon,“ prozradila v cíli Flora Duffyová.

Ilustrační foto.
Našel se dělostřelecký granát i část bomby

Nejlepší Češkou byla po odstoupení Venduly Frintové skvěle běžící Petra Kuříková, která pod modrou oblohou a po modrém koberci finišovala na 12. příčce. Tereza Zimovjanová zakončila fantasticky rozjetý závod na 25. místě. Alžběta Hrušková si do výsledkové listiny zapsala 35. příčku.

Výsledky, Světový pohár

Muži: 1. Vincent Luis (FRA) 1:52:14, 2. Vasco Vilaca (POR) 1:52:20, 3. Jelle Geens (BEL) 1:52:34 … 29. František Linduška 1:56:35, 39. Jan Volár 1:58:36, 46. Radim Grebík 2:02:31, 47. Tomáš Zikmund 2:04:43; ženy: 1. Flora Duffyová (BER) 2:05:17, 2. Georgia Taylor-Brownová (GBR) 2:06:54, 3. Maya Kingmaová (NED) 2:07:07 … 12. Petra Kuříková 2:09:33, 25. Tereza Zimovjanová 2:13:28, 35. Alžběta Hrušková 2:22:57, Vendula Frintová nedokončila