O víkendu se měl jet Birkebeinerrennet a po něm ještě další dva závody. Všechny tři jsou ale vzhledem k aktuální situaci způsobené koronavirem zrušené, a sezona tak předčasně skončila.

Včetně členů nejlepšího českého a středoevropského týmu v prestižním seriálu dálkových běhů eD system Bauer Teamu. Sám jeho šéf Lukáš Bauer je aktuálně doma v karanténě.

Šéf týmu se na poslední tři závody svého týmu v sezoně těšil, protože po splnění svých trenérských povinností u polské reprezentace na nich měl osobně být.

Nakonec se jich ale nedočká a do Norska podle plánu neodcestoval. Místo toho zamířil z Kanady, kde byl s polskou reprezentací na Světovém poháru, domů do Česka.

A rovnou do karantény.

Rodák z Potůčků Ondřej Nýber, který několik sezon řádil v dresu ostrovského FK, od nové sezony řádí za hranicemi v německém VFC Plauen, kde si odbývá v tamním A-týmu své první zahraniční angažmá.
Výzva to byla obrovská, prozradil Ondřej Nýber, hráč VFC Plauen

„Člověk nemůže vědět, s kým letí a s kým se potká na letišti. Z preventivních důvodů jsem se proto zavřel doma a karanténu držím,“ vysvětlil Lukáš Bauer.

S polskou reprezentací přišel o sprinterské závody Světového poháru v Quebecu, které se měly uskutečnit minulý víkend, a v Kanadě ho zastihly i zprávy o zrušení maratonů v rámci Visma Ski Classics.

„Najednou jsem musel řešit cestu domů místo do Norska, kam jsem se měl přesunout za svým laufařským týmem na Birkebeinerrennet. Samozřejmě jsem byl ve spojení i s rodinou v Česku a chvíli jsme uvažovali, jestli se nepotkat právě v Norsku, kde bychom mohli být izolovaní v horách a nějaký čas tam pobýt. Ubytování už tam bylo zařízené na závody a také máme v Oslu týmovou servisní dodávku, kterou potřebuji přivézt. Nakonec ale vzaly věci rychlý spád a rodina zůstala doma,“ popisoval Bauer.

Doma samozřejmě zůstali i všichni členové Bauerovy družiny, pro které sezona taktéž předčasně skončila. V posledních třech závodech se přitom chtěli pokusit útočit na elitní pětku v pořadí týmů, což byl předsezonní cíl, a vylepšit si individuální hodnocení. „Já se moc těšil, že společně strávíme čtrnáct dnů ve Skandinávii, protože skoro celou sezonu jsem s týmem nemohl být. Chtěl jsem samozřejmě probrat i budoucnost a příští sezonu. Všechno šlo teď ale stranou a nikdo neví, co bude,“ mrzí šéfa eD system Bauer Teamu.

Od čtvrtka 19. března navíc platí v České republice nařízení vlády kvůli šíření nákazy koronavirem, nošení roušek, šál či šátků. Nejen volejbalisté Karlovarska přistoupili k nařízení zodpovědně, když navíc nabádají širokou veřejnost, aby nosila roušky a c
FOTO, VIDEO: Volejbalisté Karlovarska: Hastag? Spolu to zvládneme

Komplikací pro Bauera je i to, že na letišti v Oslu zůstala po Vasově běhu servisní dodávka týmu, kterou si měli vyzvednout před Birkebeinerrennetem. „Nevím, kdy bude možné se pro auto dostat, a doufám, že mě nezruinuje parkovné na letišti,“ žertoval s nadsázkou Bauer.

Aktuálně ovšem nemůže nejen do Norska, ale kvůli dobrovolné karanténě ani ze svého domu. „Dá se říct, že celý den trávím v jedné místnosti, své pracovně, odděleně od zbytku rodiny. To je taky paradox, když už jsem přiletěl po sezoně plné cestování domů, tak s nimi nemůžu být. Taková je ale situace a nedá se nic dělat, ani se zrušením závodů. Důležitější jsou teď jiné věci a vše ostatní jde stranou,“ přemítal na závěr Bauer, kterého čeká ještě týden v izolaci a kontakt se členy týmu má pouze přes video či telefon.