Boxeři TJ Baník Sokolov nezahálejí. Dnes se podíváme, jak si vedli na turnajích v Německu a Polsku a také v oblastním kole v Rakovníku.

Swidnice

Do polské Swidnice, kde kromě domácích borců nastoupili Ukrajinci a Němci, se vypravila pětice sokolovských boxerů. A nevedli si špatně. Se ziskem dvou zlatých, jedné stříbrné a jedné bronzové medaile se stali vůbec nejúspěšnějším oddílem na turnaji.

Pojďme ale postupně.

První místo vybojoval v přípravce do 57 kilogramů Patrik Furch. Ten boxoval rovnou ve finále. „S domácím soupeřem se zpočátku střídal ve vedení. Ve druhém kole ale začal otáčet zápas ve svůj prospěch, ve třetím potom využil delších paží a na body vyhrál," přiblížil trenér Jan Malý.

Druhé zlato připojil v juniorech do 70 kilogramů Petr Brodský. Proti Poláku Machnickému se v semifinále pořádně nadřel. Vcelku vyrovnaný zápas převážila na sokolovskou stranu lepší fyzická kondice Brodského. „Ve třetím kole byl již Petr jasně lepší, i když již předtím měl mírně nabodováno," viděl vystoupení svého svěřence kouč Baníku.

Ve finále proti dalšímu domácímu borci Pelinskému se čekala pořádná bitva. Ta se nakonec nekonala. Brodský svého soupeře od začátku v sériích tvrdě zasahoval až do té míry, že Polák nebyl schopen pokračovat v boji. Výrok ringového rozhodčího zněl jasně: technické k.o.

Trochu smolně skončilo vystoupení na polské půdě pro Jiřího Bárneta v kadetech do 54 kilogramů. V semifinále vyřadil domácího Gruchowského. „Ve třetím kole se Jiří zranil, vyvrtl si palec. Přesto se nevzdal a na body vyhrál," poukázal Malý.

Jenže do finále již zranění Bárnetovi nedovolilo nastoupit. „Lékař ho do ringu nepustil. Ve finále měl přitom slušnou šanci na výhru, jeho protivník byl výrazně slabší než ten, přes kterého přešel v semifinále," krčil rameny sokolovský trenér.

Bronz získal pro Sokolov další kadet, René Hejda. Ten prohrál v semifinále na body s Ukrajincem Tyskovičem. „René se snažil boxovat, být aktivní, ale protivník byl rychlejší," poznamenal Malý. O síle Ukrajince svědčí fakt, že ve finále si potom poradil se svým protivníkem již na začátku druhého kola.

Ve Swidnici zamířil do ringu ve váze do 70 kilogramů také Michal Matějovič, věkem kadet však nastoupil v juniorech. V obou zápasech sice prohrál, ale nakonec si vysloužil za předvedený výkon cenu útěchy.

Klingenthal

Na turnaj do hostince ve Zwotě nedaleko Klingenthalu pozvali pořadatelé dva zástupce TJ Baník Sokolov. V narvaném sále, kam se vedle 250 diváků musely vměstnat i všechny zúčastněné výpravy, Patrik Furch podlehl svému soupeři těsně na body. Naopak těsnou výhru na body zaznamenal Jiří Bárnet. „Jeho soupeř byl technicky lepší, ale Jirka je srdcař a jeho zarputilý styl slavil úspěch. I když inkasoval, šel stále za svým soupeřem a připsal si vítězství," pochvaloval si trenér Luboš Matějovič, který v Německu vedl sokolovskou výpravu.

Rakovník

K dalšímu kolu oblastní soutěže zavítali boxeři Baníku do Rakovníka. Tam potvrdili svou letošní úspěšnost. Ze sedmi duelů hned v pěti vyhráli.

V přípravce do 48 kilogramů si odbyl premiéru v boxu kickboxer Jan Kapr. „Omylem mu byl nalosován úplný začátečník. Proti nezkušenému příbramskému Pospíšilovi měl v prvním kole jasně navrch, na začátku druhého kola soupeř vzdal," popsal Malý.

V kadetech do 54 kilogramů vyhrál na body Jiří Bárnet. „Vyrovnaný zápas. Domácí Alijevič se snažil využít své výškové převahy. Jirka ale dobře uhýbal a vždy vracel sérii úderů. Vyšel mu i závěr, měl zřejmě i více sil," řekl k duelu trenér sokolovského oddílu boxu.

Ve stejné kategorii se mezi provazy představil René Hejda. I ten slavil výhru na body. „Nepodařilo se mu udržet váhu 54 kilogramů, a tak měl rovněž skoro o hlavu vyššího soupeře Kratochvíla ze Dvora Králové. I když s ním René před dvěma měsíci prohrál, odveta se mu teď vydařila. Ve vyrovnaném utkání vracel série a zakončoval je přesnými zásahy," byl spokojen Malý.

Čtvrtou výhru pro Baník vyboxoval v přípravce do 60 kilogramů Patrik Furch. „První kolo patřilo Patrikovi, ve druhém Prokeš z Poděbrad vyrovnal, třetí ale znovu lépe ustál náš boxer," viděl zápas Furchův kouč.

V kadetech do 66 kilogramů prohrál František Sedlák s hrozivě vypadajícím, zavalitějším, potetovaným Šarišským z CBP Praha. „František se nedokázal v duelu dlouho rozboxovat, povedlo se mu to až v samotném závěru, to na bodovou výhru nestačilo," uvedl Malý.

V 75ce potom rovněž podlehl svému soupeři na body Michal Matějovič. „Protiútoky Kašpara z Poděbrad řešil špatnou obranou. Dařilo se mu až na konci utkání, kde měl světlejší okamžiky," hodnotil výkon Matějoviče trenér.

V juniorech do 64 potvrdil dobrou formu Petr Brodský. Ten si zopakoval zářijovou výhru ze Sokolova nad Vasilem z SKP Boxing Praha. „Očekávala se velká bitva, oba soupeři splnili předpoklady, bylo to nejkvalitnější utkání turnaje," říká Malý. Brodský předvedl rychlé a silné údery a nakonec slavil výhru 2:1 na body. Jeho poslední povedené výkony neunikly pozornosti boxerské obce. Petr Brodský obdržel pozvánku z extraligové Třeboně, za niž má nastoupit již 1. listopadu v Ústí nad Labem, a také na mistrovství České republiky, které se boxovalo o víkendu v Plzni.

Na posledních dobrých výsledcích mladých boxerů Baníku se vedle sokolovských trenérů podíleli také lomnický Jaroslav Šlais mladší a chodovský Patrik Hruška.