„U takzvaného měkkého dřeva, jako je třeba smrk, jsme podražili na prostorový metr skládaného štípaného dřeva oproti loňsku o 100 korun," potvrdil růst cen obchodník s palivovým dřívím Vít Bunda.

V jednotkách procent podražil i tradiční prodejce dřeva v Karlových Varech, Lázeňské lesy Karlovy Vary. „Na jaře jsme mírně upravili ceny směrem nahoru," poznamenal ředitel společnosti Evžen Krejčí.

Současná průměrná cena měkkého dřeva, kam spadají především jehličnany, se pohybuje kolem 1 100 korun. Jde o cenu za prostorový metr vyskládaného a naštípaného dřeva.

Levněji pak lze pořídit dřevo sypané. Toho je však v prostorovém metru méně.

Tvrdé dřevo, buk, dub, je na trhu k dostání za průměrnou cenu 1400 korun. Opět jde o vyskládané naštípané dřevo. „Tvrdé dřevo je prakticky za stejnou cenu jako loni," poznamenal Bunda.

Ušetřit může člověk v případě, když si dovezené dřevo zpracuje sám. Na prostorovém metru to je přibližně dvě stě korun.

I přes nepatrný cenový nárůst je mezi lidmi o tento druh paliva zájem. „Vychází pořád nejlevněji," vysvětluje obchodník.

Vzrůstající poptávku potvrzuje také jednatel Loketských městských lesů František Kolář i jeho kolega v Karlových Varech.

„Zájem je pořád," uvedl Krejčí.

Obchodníci a prodejci se shodují, že ceny ještě mohou před sezonou vzrůst. „Nečekáme ale žádný výrazný skok," odhaduje Kolář.

„Nechám si vozit metrové kusy. Sám si je nařežu i naštípám. Kubík břízy mě tak vyjde na osm stovek. Je to sice práce, ale stále topím levněji než plynem, nebo dokonce elektrikou," řekl Jindřich Kasík z Karlových Varů.

Na vyšší ceny se musí podle všeho připravit i domácnosti, kde topí uhlím.

„Uhlí z Bíliny od srpna podražilo. Pro maloodběratele to nebude velké zdražení. Pár korun na tuně si ale připlatí. Poptávka po uhlí je teď menší," uvedla pro Deník Zdeňka Kovaříková ze společnosti Helior, která s uhlím a koksem obchoduje.