„K radikálnímu omezení provozu došlo už před pár dny. Nyní jsme zavřeli,“ říká ředitel. Důvodem tak zásadního rozhodnutí je poptávka po ubytování a dalších službách, které jsou pro hotel zásadní. V současnosti je ale poptávka značně omezená. „Děkuji Čechům, že nás v létě zachránili, když se rozhodli, že vyzkouší naše služby,“ kvituje zájem domácích turistů Novák.

Pokud se situace s cestovním ruchem v České republice zásadně nezmění, hotel znovu otevře až 1. června. „Jsme ale schopni i díky novým technologiím ve vytápění pružně reagovat a provoz během krátké doby znovu oživit,“ vysvětluje ředitel světově známého karlovarského hotelu.

Ne všichni zaměstnanci mají ovšem jistotu, že o práci nepřijdou. K propouštění už dochází. „Jde ale jen o jednotlivce, hromadné propouštění v plánu nemáme. Většina našich zaměstnanců zůstane i nadále pod našimi křídly,“ zdůrazňuje Novák.

V hotelu tak zůstává pouze pár lidí. Jsou to nezbytně nutné profese, jako technici, ostraha a zaměstnanci recepce. V Thermalu totiž zůstává pár nocležníků, dělníků, kteří se podílejí na komplexní rekonstrukci zařízení. „Většina zaměstnanců je doma a čerpá příspěvky z programu Antivirus A. Dostává tak i nadále sto procent platu. Až skončí nouzový stav najedeme na podmínky kolektivní smlouvy,“ konstatuje ředitel Thermalu. „Budeme to brát jako částečnou nezaměstnanost a v tomto případě budou ti, co budou doma, pobírat 60 procent platu,“ vysvětluje.

Grandhotel Ambassador
Hotel Ambassador propustí zbývající zaměstnance

Podle něho bude ale hotel dále nabízet různé kulturní akce, pokud to koronavirová situace umožní.

O situaci v Thermalu je informována i primátorka města Andrea Pfeffer Ferklová, která je členkou jeho představenstva. „V případě, že by se poptávka během následujících měsíců změnila, je hotel připraven otevřít dříve. Bohužel v současnosti nelze s dostatečným předstihem předvídat situaci,“ tvrdí primátorka.

Podle ní je hotel Thermal i celé město závislé především na zahraniční turistice.

„Dokud tedy nedojde k uklidnění situace a opětovnému oživení cestovního ruchu, poptávka se nezvýší. Podobně jsou na tom ale také další hotely v Karlových Varech, které své provozy nyní uzavřely,“ uzavírá primátorka.