Vodohospodářská KMS Kraslická městská společnost s.r.o. (dále jen KMS) je stabilní firmou, která investuje nejen do modernizace, ale i do svých zaměstnanců. Zády se neotáčí ani k veřejnému životu. Více v rozhovoru s jednatelem firmy Otakarem Mikou.

KMS Kraslická městská společnost s.r.o. vznikla v roce 1999. Můžete popsat začátky fungování společnosti v Kraslicích?
KMS byla založena městem Kraslice a společností Niederrheinsche Gas- und Waserswerkw GmbH se sídlem v Duisburgu.
Město Kraslice vložilo do nově vzniklé společnosti nepeněžitý majetkový vklad oceněný znaleckými posudky a druhý společník hodnotu tohoto vkladu vyrovnal vkladem peněžitým. Podíl na společnosti mají oba společníci ve výši 50% a rozdělení zisku je stejné. Začátky společnosti byly obtížné vzhledem ke stavu převzatého majetku a hlavně musely být okamžitě řešeny závazky vůči akciové společnosti Vodní stavby Bohemia, a.s., která vybudovala pro město Kraslice novou čistírnu odpadních vod a kanalizační řad ze Stříbrné. Soupis nezaplacených faktur v milionových částkách byl opravdu dlouhý. Odpovědnost za všechny závazky byla naším hlavním úkolem. Úvěr u banky na akci „čistička odpadních vod a kanalizace Stříbrná" ve výši 30 milionů korun byl v té době s pevnou úrokovou sazbou ve výši 13%. Začátek byl opravdu poznamenán dluhy a zastaveným majetkem. Za celou šestnáctiletou existenci KMS jsme nepožadovali od společníků žádnou finanční pomoc a během této doby KMS investovala do majetku společnosti více jak 67 milionů korun.

Jak byste charakterizoval dnešní KMS?
KMS lze nyní charakterizovat jako stabilizovanou společnost, která hospodaří s vlastním majetkem a má jasnou vlastnickou strukturu.
Druhý společník, který se spojil a je jím nyní společnost GELSENWASSER AG z Gelsenkirchenu, je společnost vlastněná německými městy a obcemi na severu Německa a přináší pro KMS výraznou technickou podporu. Město Kraslice nemůže být ve společnosti vzhledem ke svému 50% podílu přehlasováno a oba společníci musí hledat funkční řešení všech otázek ve vzájemné shodě. Důležitým znakem KMS je skutečnost, že město nemá svůj majetek pronajatý nějaké provozní společnosti, která si na něm vytváří zisk pro své vlastníky. Není zde žádný mezičlánek. Odpovědnost za investice a veškerý provoz je pouze na KMS a o investicích, cenách a případném rozdělení zisku rozhoduje město přímo na valné hromadě, kde jeho hlas nemůže být vynechán.

KMS se stará o dodávky tepla, vody a spravuje kanalizační síť. Kolik má dnes zaměstnanců a jaký je průměrný plat ve Vaší firmě?
KMS má 25 zaměstnanců a průměrná hrubá mzda činí 22600 korun. Pochopitelně že průměr neukazuje, kolik činí hrubá mzda u administrativní pracovnice a kolik u vysoce kvalifikovaného pracovníka. Také některé benefity významně vylepšují příjem pracovníků. Například KMS pracuje s příspěvky na penzijní připojištění a životní pojištění.
Také tzv. stravenky jsou zaměstnanci kladně přijímány. Vzhledem k minimální mzdě 8,50 eura na hodinu v nedalekém, a tedy dostupném Německu je to faktor, se kterým musí každý zaměstnavatel v Kraslicích počítat. O kvalifikované a šikovné pracovníky je velký zájem. Pochopitelně společnost může vyplatit pouze takové mzdy, na které si vydělá. To souvisí s produktivitou práce a je určitě lepší mít méně zaměstnanců dobře placených než obráceně.

Jak KMS v Kraslicích vnímá pojem Společenská odpovědnost firem?
KMS vychází u pojmu „Společenská odpovědnost firem" ze skutečnosti, že nepodnikáme v nějakém vzduchoprázdnu. Máme sídlo v Kraslicích a tržby za naše služby získáváme od našich zákazníků, kteří v naprosté většině také žijí v Kraslicích. Neseme tedy spoluodpovědnost za své okolí a nemůžeme vidět pouze náš zisk. Bude-li se naše okolí zhoršovat a naši zákazníci si budou rozmýšlet, jestli je jejich budoucnost a budoucnost jejich dětí to nejlepší právě v Kraslicích, tak to nakonec ovlivní i prosperitu naší firmy. A jakou byste mohl očekávat budoucnost ve městě, které by nevěřilo ve svůj rozvoj? Tady mohu přidat svoji dlouholetou zkušenost člověka, který se účastní práce v neziskové organizaci, že v Kraslicích je Společenská odpovědnost firem a také živnostníků na vysoké úrovni. Poděkování a uznání všem! Pouze banky a obchodní řetězce, ačkoliv mají v Kraslicích také své pobočky a prodejní místa, se konkrétní společenské odpovědnosti v dané lokalitě vůbec nevěnují.

Jaké benefity si mohou Vaši zaměstnanci užívat?
Hlavní benefit pro zaměstnance KMS Kraslice je příspěvek na penzijní připojištění a životní pojištění. Tento příspěvek je státem podporován a zaměstnavatel nemusí z tohoto příspěvku platit odvody na zdravotní a penzijní pojištění. Limit této podpory je stanoven na 30 tisíc korun ročně pro zaměstnance a KMS Kraslice tohoto limitu plně využívá. Nešetřit si na stáří a jenom si stěžovat na stát je nezodpovědné a KMS Kraslice touto formou podporuje společenskou odpovědnost každého našeho zaměstnance. Dalším benefitem jsou stravenky a roční příspěvek na kulturní a sportovní akce podle vlastního výběru. Vzhledem k tomu, že naši pracovníci nemají „teplou dílnu", ale jsou neustále v provozu venku na čistírně nebo ve výkopu, a to ve dne i v noci, v zimě i v létě, přispíváme jim na zdravotní rehabilitační pobyty. Připravujeme také další benefit, kterým bude firemní půjčka, která pomůže při neočekávaných výdajích. Nechceme dávat prostor lichvářům, které někteří politici vydávají za vynikající podnikatele.

KMS patří v Kraslicích mezi firmy, které podporují celou řadu akcí. Do jaké oblasti a komu Vaše podpora směřuje a podle čeho vybíráte, komu ´sponzorský´dar poskytnete?
Termín ´sponzor´ zákon o dani z příjmu ani nezná. Buď je to dar pro vyjmenované subjekty, který si firma může v určitém rozsahu odečíst od základu daně, nebo je to reklama, kterou se snažíme upoutat a získat nové zákazníky a udržet povědomí o naší firmě. Využíváme obojí. Pochopitelně reklamu umístíme tam, kde lze očekávat, že ji uvidí větší množství lidí.

U daru je to jiné. V Kraslicích, a jistě nejenom v Kraslicích, jsou lidé, kteří se věnují kultuře, hudbě, sportu, dobrovolným hasičům, charitě a jiným aktivitám ve svém volném čase a přitahují k těmto činnostem zejména děti a dospívající mládež. Tady cítíme, že je podpora naší povinností. Pochopitelně že se lépe podporují ti, kteří již něco dokázali, a víme o nich, že jsou za nimi krásné akce. To ale neznamená, že nepodpoříme nový nápad. Jen je na začátku jistá opatrnost. Těch, co mají velké oči a malou zkušenost, není málo.

KMS každý rok investuje do modernizace a oprav. Jaké jste provedli významné investice a jaké vás v dohledné době čekají?
KMS investovala v minulosti více než 60 milionů korun přímo a hlavně splácela čistírnu odpadních vod a hlavního sběrače za další desítky milionů korun. Kompletní rekonstrukcí prošla úpravna vody na Stříbrné, která byla postavena v akci „Z", když se předpokládalo vybudování přehradní nádrže Chaloupky. Rekonstrukcí prošlo v Kraslicích značné množství kanalizačního a vodovodního potrubí. Ve středisku Tepla bylo zmodernizováno měření a regulace kotelen. Z části kotelny Střed se stalo sídlo firmy, které bylo v minulosti v pronajatých prostorách. V současnosti před námi stojí nutnost rekonstrukce čistírny odpadních vod a její rozšíření. Přeci jen je čistírna stará přes 17 let a technologie čistírny je vystavena velmi agresivnímu prostředí. Také normy na ochranu životního prostředí jsou stále přísnější. Pro zajímavost: společnost Sametex produkovala v minulosti cca 100 tisíc metrů krychlových odpadních vod a nyní je to téměř 200 tisíc metrů krychlových. Vyčistit takové množství odpadních vod extrémně zatěžuje naši čistírnu.
Dalším velkým úkolem, který před námi stojí, je klimatická změna, která přináší období sucha. Když bude období sucha následovat několikrát za sebou, ohrozí to naše povrchové zdroje pitné vody. Pokud bychom nemohli získávat povrchovou vodu ze Stříbrného potoka pro naši úpravnu, budeme mít problém s udržením pitné vody pro Kraslice. Nechali jsme proto zpracovat studii na vytvoření malé nádrže na Stříbrném potoce v oblasti našeho jímání.

První výsledky vycházejí poměrně dobře a tato malá nádrž by zadržela cca 150 tisíc metrů krychlových. To už by v naší bilanci vytvořilo slušnou rezervu pro období sucha a i pro životní prostředí by to byl přínos. Povodí Ohře nám vychází vstříc a vedení města Kraslice, konkrétně pan starosta Roman Kotilínek spolu s místostarostou panem Miloslavem Posledním, nám poskytují veškerou podporu v našem jednání na příslušných úřadech. Odhadované náklady jsou předpokládány kolem 50 milionů korun. Ovšem pokud se dílo podaří, budou mít Kraslice zabezpečené zdroje pitné vody.

Okomentujte dnešní ceny tepla a vody a jaký je výhled do příštích let?
Ceny tepla jsou ovlivněny zejména cenou plynu. Máme systém postupného nákupu na burze a podařilo se nám nakoupit plyn za příznivou cenu, což ovlivnilo konečnou cenu tepla na konci roku 2015. Většina našich zákazníků byla určitě spokojena s vyúčtováním, protože se jednalo o vrácení vysokých přeplatků. U vodného a stočného máme již třetí rok stejnou cenu a časy, kdy jsme se nacházeli mezi nejdražšími dodavateli, se vzdalují. U cen vodného a stočného je nutné vždy vztáhnout cenu ke spotřebovanému množství. Průměrná spotřeba na osobu je 100 litrů denně. Tříčlenná rodina spotřebuje průměrně 100 metrů krychlových za rok. Pokud uvedeme jako příklad takovouto spotřebu a budeme vycházet, že jde i o stočné, můžeme počítat takto: 100 m krychlových krát cena pohyblivé složky vodného a stočného, která je u KMS dohromady 66,-Kč za 1 metr krychlový. 100x66=6600,-Kč. K tomu je nutné připočíst pevnou složku, která je u KMS za vodné a stočné dohromady 1260,- Kč ročně. Tedy 6600 +1260=7860+ 15%DPH=9039,-Kč za 100 metrů krychlových vodného a stočného. Což znamená 90,39 Kč za 1 metr krychlový. Pochopitelně že ten, kdo má chalupu a používá veřejný vodovod pouze v létě, a to ještě tehdy, kdy už dojde voda ve studni, má při spotřebě několika metrů krychlových vzhledem k dvousložkové ceně vody cenu za jeden metr krychlový mnohem větší. Ovšem dvousložková cena vody, která je používaná i v okolních větších vodárnách, zohledňuje, že ostatní spotřebitelé svým větším odběrem vytvářejí zdroje na opravy rozvodné sítě. Pochopitelně že v panelovém domě je podíl jednoho bytu na pevné složce menší. Pokud bude někdo potřebovat ještě bližší vysvětlení, jsme připraveni ho poskytnout .

Avizovali jste, že domácnostem v Kraslicích zlevní teplo. Díky čemu?
Cena za teplo byla již snížena při vyúčtování za rok 2015 a nastavené zálohy na rok 2016 jsou na této snížené úrovni. Důvodem byl dobrý nákup plynu, jak jsem už uvedl. Dalším zdrojem možného snížení bude teplo, které bude vyprodukováno výkonem dvou kogeneračních jednotek, které budou do konce roku instalovány v našich kotelnách společností ČEZ ENERGO. Budeme toto teplo kupovat se slevou a určitě se na této slevě ohřejí i naši zákazníci.

Jaký je celkový výhled KMS s.r.o.? Je ještě firmu kam posouvat?
KMS je firma, která není založená na pronájmu a její hospodaření je snadno a na místě kontrolovatelné. Jedním ze společníků je město Kraslice, které nevidí v prvé řadě pouze zisk. Druhý ze společníků, GELSENWASSWER AG, se pohybuje déle v tržním hospodářství a klade větší důraz na efektivitu firmy. Model, kdy voda byla téměř bezcenná, stejně jako jiné energie, a stát vše dotoval, je dávno překonaný.

KMS je schopná pružně reagovat na potřeby zákazníků, má silné zázemí ve velké společnosti a aktivní podporu města. Je ovšem nutné na závěr připomenout, že jsou různé situace, které vyžadují různé formy řešení. Forma, která funguje dobře v Kraslicích, nemusí být vhodná pro větší města. Je to také dané uzavřeným systémem a charakterem Kraslic.

KMS je funkčním řešením pro Kraslice už 16 let a jsem přesvědčen, že bude dobře fungovat i v budoucnosti.