VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kraslice se ocitly na mapě průmyslu s potravinami. Díky lisovně přírodních olejů

Karlovarský kraj – V Karlovarském kraji, konkrétně v Kraslicích na Sokolovsku, se před nedávnem začaly vyrábět přírodní oleje lisované za studena. A to pod originální značkou Bohemia olej.

23.4.2015
SDÍLEJ:

VÝROBA extra panenských olejů metodou za studena v Kraslicích.Foto: Jiří Drozdík

Město dříve spojované výhradně s textilním průmyslem a výrobou hudebních nástrojů má tak nové odvětví spadající do potravinářského resortu. Podle výkonného ředitele firmy Ladislava Hačeckého se právě tyto oleje čím dál více dostávají do povědomí veřejnosti. „Lidé prostě chtějí jíst zdravě," konstatuje.

Při výběru olejů je podle Hačeckého nutné klást důraz na jejich kvalitu. „Extra panenské oleje si kromě výrazné chuti uchovávají i zdraví prospěšné látky. K úpravě jídel tak stačí použít jen pár kapek oleje. Obecně se ale nedoporučuje pomocí extra panenských olejů fritovat a smažit. Při nadměrně vysokých teplotách totiž ztrácejí účinné látky," poukázal.

Extra panenské oleje jsou díky svým výrazným chutím vhodné jako dochucovadla. Jejich využití v kuchyni je však daleko pestřejší. „Dá se s nimi vařit, péct, restovat, nakládat, zalévat dresingy, a tak dále. Jsou tedy vhodné k úpravě studených i teplých pokrmů. Nebojte se je přidat i do ovocných freshů nebo do pesta, docílíte tak spojení jedinečných chutí."
A který olej se svým složením a chutí nejvíce hodí do českých kuchyní? „Obecně by se lidé neměli vyhýbat olejům vyrobeným z regionálních potravin. Hořčičný nebo dýňový olej je přesně to, co naše organismy potřebují. Osobně bych se v kuchyni neobešel bez oleje z vlašských ořechů, jehož typicky oříšková příchuť se báječně doplňuje se sladkými i slanými pokrmy," říká Daniel Vlček ze společnosti Bohemia Olej.

Deník podstoupil přímo ve výrobně ochutnávku přírodních olejů a dokonce si s nimi zkusil zavařit a připravit salát. Chuť byla fascinující. Použili jsme například na salát olej z vlašských ořechů, který jsme doposud vůbec neznali. „Ten nejen báječně chutná, ale dodává tělu řadu prospěšných látek. Obsahuje totiž omega 3 esenciální mastné kyseliny, které snižují riziko infarktu a diabetu. Zároveň pomáhají redukovat vysoký krevní tlak. Konzumací oleje z vlašských ořechů dodáváme tělu vitamíny typu B, železo, hořčík i vápník. Zejména vápník patří k látkám, které tělo potřebuje, ale nedokáže si je vyrobit. Musíme jej proto přijímat z vhodně zvolené stravy," poukázal Vlček, který zároveň ukázal na širokou škálu olejů vyráběných speciální technikou za studena. Poukázal také na rostoucí oblíbenost hroznového oleje.

„Pro své vlastnosti se hroznové oleje označují jako recept na mládí, protože obsahují zvýšenou dávku vitamínu E a C. Dále obsahují omega 3 a 6 mastné kyseliny. Snižují hladinu cholesterolu, působí pozitivně na ledviny a co je zajímavé, udržují pružnost prsů. Kromě účinných látek mají hroznové oleje také výtečnou chuť. Uplatnění najdou ve studené kuchyni, zejména pak jako přísada do salátů a pro marinování masa a ryb. Šéfkuchaři doporučují pomazat steak hroznovým olejem ještě před tepelnou úpravou. Docílíte tak lahodné vínové esence, která v kombinaci s masem vytvoří vrcholný gurmánský zážitek. Díky vysokému stupni spalování můžete hroznový olej použít také pro smažení a pečení," sdělil.

Spotřebitelsky úspěšným se ve firmě stal olej z českého modrého máku. „Při výrobě makového oleje spolupracujeme s asociací Český Mák. S jejich pomocí jsme vyvinuli unikátní produkt, který nemá ve světě obdoby. Zákazníci u tohoto oleje oceňují nasládlou chuť, která se báječně hodí do nejrůznějších buchet a dortů," dodal Vlček.

Zatímco v roce 1950 byl poměr využívání surovin v kuchyni zhruba stejný, dnes, o více než šedesát let později, už jedlé oleje používají domácnosti třikrát častěji než sádlo a máslo. Českým kuchyním vládne řepkový a olivový olej. Průzkumy ale ukazují, že většina spotřebitelů neví, jak je v kuchyni správně využívat.

Mnoho lidí pak ani netuší, že v kuchyni lze využívat například i olej hroznový, hořčičný nebo makový. Díky nim se přitom dají vytvořit zdánlivě nepředstavitelné chuťové kombinace.

Autor: Jiří Drozdík

23.4.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

539490 - Ostatní pracovníci pro zdobení skla, keramiky,13 800 Kč

Ostatní pracovníci pro zdobení skla, keramiky, kovu, dřeva a jiných materiálů Tiskařka porcelánu. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13800 kč, mzda max. 27500 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Způsob kontaktu uchazeče:, - osobně od 7:00 do 14:00, - e-mailem - info@koenig-porzellan.cz, - telefonicky - 352 623 780, , Upřesňující informace:, K pracovní pozici není nutná praxe, firma si případné zájemce sama zaškolí. K základnímu mzdovému ohodnocení jsou také přidány výkonnostní prémie, příspěvky na stravování, roční bonusy a další benefity., , Zaměstnanecké výhody:, - příspěvky na stravování, - výkonnostní prémie, - roční bonusy. Pracoviště: König-porzellan sokolov spol. s r.o., Dobrovského, č.p. 1936, 356 04 Dolní Rychnov. Informace: Jan Hájek, .

Výroba - Výroba Obsluha strojů17 000 Kč

Obsluha šicích a vyšívacích strojů Šička. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 21200 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Způsob kontaktu uchazečů:, - telefonicky Olah Roman 602 490 357 9:00-14:00 hodin, - e-mailem - roman.olah@frenzelit.cz, - osobně - v sídle firmy po 08:30 hodině, , Požadavky:, - praxe v šití a ovládání šícího stroje výhodou, - vyučení v oboru není podmínkou, , Zaměstnanecké výhody:, - Příspěvek na stravu ve výši 40,-Kč/den, - od 1.1.2018 STRAVENKY v hodnotě 100,- Kč/den, - 25 dní dovolené, - Zvýšený noční příplatek na 20% (zákonný je ve výši 10%), - Roční odměny v rozmezí od cca. 16.500,- Kč do cca. 27.500,- Kč, - příspěvek na penzijní připojištění až 1.500,- Kč/měsíc, - Profesionální praní přidělených pracovních oděvů, , , Pracovní doba:, 5:30 - 14:00, 14:00 - 22:00, , Místo výkonu práce: Dobrovského 543, 356 04 Dolní Rychnov. Pracoviště: Frenzelit s.r.o., Dobrovského, č.p. 543, 356 04 Dolní Rychnov. Informace: Roman Olah, +420 602 490 357.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Pomocný pracovník12 500 Kč

Manipulační dělníci ve výrobě Balení, třídění porcelánu, manipulace. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12500 kč, mzda max. 16200 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Způsob kontaktu uchazeče:, - osobně od 7:00 do 14:00, - e-mailem - info@koenig-porzellan.cz, - telefonicky 352 623 780, , Upřesňující informace:, K pracovní pozici není nutná praxe, firma si případné zájemce sama zaškolí. K základnímu mzdovému ohodnocení jsou také přidány výkonnostní prémie, příspěvky na stravování, roční bonusy a další benefity., , Zaměstnanecké výhody:, - příspěvky na stravování, - výkonnostní prémie, - roční bonusy. Pracoviště: König-porzellan sokolov spol. s r.o., Dobrovského, č.p. 1936, 356 04 Dolní Rychnov. Informace: Jan Hájek, .

Řemeslné práce - Řemeslné práce Zámečník27 000 Kč

Zámečníci strojů Zámečník, svářeč. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 27000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Způsob kontaktu uchazeče:, - telfonicky an tel: 602 449 994, , Požadujeme:, - praxe v oboru - min. 3 roky, - ŘP skupiny B, - zdravotně způsobilý, , Místo výkonu práce: Sokolov. Pracoviště: Lemonta s.r.o., Chebská, č.p. 53, 356 01 Sokolov 1. Informace: Milan Kriško, +420 602 449 994.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Uznávaný fotograf Robert Vano fotil chomutovské hokejisty

Amatérské i profesionální fotografy přijede učit špička v oboru - Robert Vano

Ilustrační foto.

ANKETA: Masopusty na fotografiích. Vyberte ten nejhezčí

Česko má další zlato. Vysloužil si ho v Koreji olympijský dům

/FOTOGALERIE/ Jedno zlato už česká výprava díky lyžařce a snowboardistce Ester Ledecké z Pchjongčchangu má. Česko se však dočkalo ještě dalšího prvenství. Tentokrát ovšem nikoli na sportovišti, ale mimo něj. Již tradičně v dějišti olympijských her otevírají své domy jednotlivé země. A výjimkou není ani Česká republika. Ta si za něj vysloužila od amerického listu The Boston Globe dokonce zlato.

Ukopl zrcátko u náklaďáku a hrozí mu až 3 roky vězení

Loket – Ukopnuté zrcátko může přijít šestadvacetiletého muže pěkně draho.

Jelen v návštěvnickém centru na Šumavě zranil turistu. Bude zastřelen

Šumava – Jelenárium v návštěvnickém centru šumavského národního parku na Kvildě je uzavřeno. Důvodem je incident, při němž tam jelen napadl a zranil jednoho z návštěvníků. 

Svou ženu napadl paličkou na maso. Policie řeší případ jako pokus o vraždu

Karlovy Vary - Údajně paličkou na maso zaútočil na svou manželku osmaosmdesátiletý muž z Karlových Varů. V úterý brzy ráno ji několikrát udeřil do hlavy. Policie řeší případ jako pokus o vraždu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT