Město dříve spojované výhradně s textilním průmyslem a výrobou hudebních nástrojů má tak nové odvětví spadající do potravinářského resortu. Podle výkonného ředitele firmy Ladislava Hačeckého se právě tyto oleje čím dál více dostávají do povědomí veřejnosti. „Lidé prostě chtějí jíst zdravě," konstatuje.

Při výběru olejů je podle Hačeckého nutné klást důraz na jejich kvalitu. „Extra panenské oleje si kromě výrazné chuti uchovávají i zdraví prospěšné látky. K úpravě jídel tak stačí použít jen pár kapek oleje. Obecně se ale nedoporučuje pomocí extra panenských olejů fritovat a smažit. Při nadměrně vysokých teplotách totiž ztrácejí účinné látky," poukázal.

Extra panenské oleje jsou díky svým výrazným chutím vhodné jako dochucovadla. Jejich využití v kuchyni je však daleko pestřejší. „Dá se s nimi vařit, péct, restovat, nakládat, zalévat dresingy, a tak dále. Jsou tedy vhodné k úpravě studených i teplých pokrmů. Nebojte se je přidat i do ovocných freshů nebo do pesta, docílíte tak spojení jedinečných chutí."
A který olej se svým složením a chutí nejvíce hodí do českých kuchyní? „Obecně by se lidé neměli vyhýbat olejům vyrobeným z regionálních potravin. Hořčičný nebo dýňový olej je přesně to, co naše organismy potřebují. Osobně bych se v kuchyni neobešel bez oleje z vlašských ořechů, jehož typicky oříšková příchuť se báječně doplňuje se sladkými i slanými pokrmy," říká Daniel Vlček ze společnosti Bohemia Olej.

Deník podstoupil přímo ve výrobně ochutnávku přírodních olejů a dokonce si s nimi zkusil zavařit a připravit salát. Chuť byla fascinující. Použili jsme například na salát olej z vlašských ořechů, který jsme doposud vůbec neznali. „Ten nejen báječně chutná, ale dodává tělu řadu prospěšných látek. Obsahuje totiž omega 3 esenciální mastné kyseliny, které snižují riziko infarktu a diabetu. Zároveň pomáhají redukovat vysoký krevní tlak. Konzumací oleje z vlašských ořechů dodáváme tělu vitamíny typu B, železo, hořčík i vápník. Zejména vápník patří k látkám, které tělo potřebuje, ale nedokáže si je vyrobit. Musíme jej proto přijímat z vhodně zvolené stravy," poukázal Vlček, který zároveň ukázal na širokou škálu olejů vyráběných speciální technikou za studena. Poukázal také na rostoucí oblíbenost hroznového oleje.

„Pro své vlastnosti se hroznové oleje označují jako recept na mládí, protože obsahují zvýšenou dávku vitamínu E a C. Dále obsahují omega 3 a 6 mastné kyseliny. Snižují hladinu cholesterolu, působí pozitivně na ledviny a co je zajímavé, udržují pružnost prsů. Kromě účinných látek mají hroznové oleje také výtečnou chuť. Uplatnění najdou ve studené kuchyni, zejména pak jako přísada do salátů a pro marinování masa a ryb. Šéfkuchaři doporučují pomazat steak hroznovým olejem ještě před tepelnou úpravou. Docílíte tak lahodné vínové esence, která v kombinaci s masem vytvoří vrcholný gurmánský zážitek. Díky vysokému stupni spalování můžete hroznový olej použít také pro smažení a pečení," sdělil.

Spotřebitelsky úspěšným se ve firmě stal olej z českého modrého máku. „Při výrobě makového oleje spolupracujeme s asociací Český Mák. S jejich pomocí jsme vyvinuli unikátní produkt, který nemá ve světě obdoby. Zákazníci u tohoto oleje oceňují nasládlou chuť, která se báječně hodí do nejrůznějších buchet a dortů," dodal Vlček.

Zatímco v roce 1950 byl poměr využívání surovin v kuchyni zhruba stejný, dnes, o více než šedesát let později, už jedlé oleje používají domácnosti třikrát častěji než sádlo a máslo. Českým kuchyním vládne řepkový a olivový olej. Průzkumy ale ukazují, že většina spotřebitelů neví, jak je v kuchyni správně využívat.

Mnoho lidí pak ani netuší, že v kuchyni lze využívat například i olej hroznový, hořčičný nebo makový. Díky nim se přitom dají vytvořit zdánlivě nepředstavitelné chuťové kombinace.