Z úspěchu neskrýval radost Vlastislav Kopecký a celý tým Krušnohoru, který pivovarem doslova žije.

Rodinný pivovar Krušnohor získal jedno z ocenění, třetí místo, na mezinárodním pivním festivalu Zlatá pivní pečeť v Českých Budějovicích se sedmnáctistupňovým pivem IPA, a to v konkurenci více než 230 pivovarů, přičemž v této kategorii bylo 83 konkurenčních piv. Jaká je jeho charakteristika?
Jedná se o svrchně kvašené sedmnáctistupňové pivo ve složení voda, ječné slady, upravený chmel. India Pale Ale je pivní styl, který vznikl v první polovině 18. stol. v Anglii. Na svou dobu vynikal výraznou chmelovou chutí i hořkostí a světlou barvou. V průběhu času tento styl pomalu ustupoval a o jeho obrodu se postarali v 90. letech minulého století malí pivovarníci v USA. Ti piva IPA nachmelili ještě výrazněji a také přidali na stupňovitosti. Dnes jsou tak tato piva výrazně chmelená aromatickými, převážně americkými chmely a jejich objem alkoholu jen zřídkakdy klesne pod 6,5 %. IPA, kterou vaříme my, má výrazné ovocné a citrusové aroma se špetkou květinové vůně. Chuť je vyvážená a středně plné tělo tohoto piva dává vyniknout charakteru použitých zámořských chmelů. Hořkost je výrazná, ale nevtíravá a má vybídnout k dalšímu napití.

Co pro vás tento první úspěch vašeho mladého pivovaru, který jste otevřeli teprve loni, znamená?
Tento úspěch byl pro nás po pravdě velké překvapení, které jsme opravdu v tak nabité konkurenci nečekali. Budějovický festival je přehlídkou evropských značek a je velice těžké se zde prosadit. V každém případě je to pro nás velká výzva do budoucna a hlavně velká zodpovědnost udržet kvalitu piva v evropské kvalitě. Těší nás, že velice dobře si vedl i náš světlý ležák 12° a tmavý speciál 14°, ale na pomyslnou bednu se tato piva nedostala. Uspět na takové soutěži je hlavně mravenčí práce při vaření piva a udržování čistoty stálou sanitací všech součástí výroby a dodržování přesných výrobních postupů.

Pivo, které vaříte, je v Kraslicích a okolí stále oblíbenější. Jaká piva Krušnohor ještě vaří?
V dnešní době máme již stálou nabídku sedmi druhů piv, a to výčepní světlé 10°, světlý ležák 12°, polotmavý vídeňský speciál 13°, tmavý speciál 14°, pšeničné pivo Weizen 13°, americké pivo IPA 17°, anglický strong Mountain ALE 14°. Dále připravujeme sezonní speciály. Ten nejbližší je Velikonoční zelený speciál, který jsme vařili z kopřivy a máty. Dále pak Summer ALE 10°, se kterou počítáme na první jarní a letní dny jako s lehkou variantou amerického piva, které je velmi lehké, s příjemnou hořkostí pro horké dny. Samozřejmě již dnes připravujeme speciály na podzimní dny a na Vánoce.

V kraji je řada dalších minipivovarů. Jak je těžké se v dnešní době prosadit v jejich konkurenci i v konkurenci tradičních velkých pivovarů? Jaké jsou plány Krušnohoru do budoucna?
K otázce konkurenceschopnosti lze říct to, že pokud bude náš pivovar vařit piva ve vysoké kvalitě, lidé si k nám cestu najdou i bez uplácení, jak to dělají průmyslové pivovary, nehledě na to, že kvalita craft pivovaru je nesrovnatelně lepší než europivo produkované velkými pivovary.