V návrhu na zahájení insolvenčního řízení je dále uvedeno, že dlužník je v úpadku, neboť má více věřitelů peněžité závazky po dobu delší 30 dnů po lhůtě splatnosti a tyto závazky není schopen plnit. Splatné mzdové nároky zaměstnanců pekárny uspokojil úřad práce.

Úřad práce v Karlových Varech tak postupoval podle zákona o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele. Celková dlužná částka společnosti Pekosa představovala v mzdové oblasti počátkem letošního roku zhruba 1,7 milionu korun. Kromě vlastních mzdových nároků zaměstnanců tuto částku představoval například dluh na sociálním a zdravotním pojištění.

Insolvenční soud už vyzval věřitele pekáren Pekosa, kteří chtějí své pohledávky uplatnit v insolvenčním řízení, aby podali u insolvenčního soudu přihlášku pohledávky.

Otevře se zpět pekařství Pekosa, či nikoliv? Na některých prodejnách se na dveřích již objevily nápisy, že se bude otvírat na začátku ledna, následně se ale termíny posouvají a na obchodech jsou informace přelepovány. Toho si všiml i starosta Chodova, kde Pekosa vyrábí, Patrik Pizinger. „Pekosa patřila mezi významného zaměstnavatele, bohužel s námi ale nekomunikuje. Informace si tak zjišťujeme sami," řekl. Město podle jeho slov pocítilo výpadek této velkopekárny, která tam měla svoji prodejnu.

Pizinger nicméně nemá obavy, že by si lidé nenašli práci. „Naštěstí nezaměstnanost v Chodově a okolí je velice nízká. Volných pracovních sil jistě využijí místní firmy," doplnil.
Deník se včera pokusil kontaktovat majitele Pekosy Luboše Orlicha. Měl však vypnutý mobilní telefon. Podle informací Deníku by se pece v chodovské pekárně měly rozjet na konci ledna. To Deníku potvrdili i její zaměstnanci. „Pracovala jsem pro Pekosu od jejího začátku v Kraslicích. Za sebe mohu říct, že firma vůči mně nemá žádné závazky. Peníze mi vyplatila všechny a po skončení jsem dostala i odstupné. Pracovat v pekárně jako prodavačka budu nadále. Nastoupit mám koncem ledna pod novým majitelem. Sortiment pečiva by měl být údajně menší, za to však kvalitní," řekla bývalá zaměstnankyně kraslické pobočky Pekosy Alena Konšelová.

Podle včerejší informace z Krajského soudu v Plzni insolvenční řízení se společností Pekosa zatím pokračuje. Své pohledávky vůči pekárně zatím uplatňují například dodavatelé pekařských směsí, firma zajišťující likvidaci odpadu nebo dodavatel másla a dalšího zboží.

ČTĚTE TAKÉ:

Přístup vlády k průmyslové zóně zklamal

Zlodějka využila nepozornosti obsluhy, sebrala šperky za tisíce

Chodov investuje desítky milionů, prioritou je škola