Tradiční výrobek pro tento rok začíná hledat Mikroregion Sokolov – východ jako pořadatel této ankety. Zároveň vyzývá řemeslníky, aby usilovali o certifikát Original product of Sokolovsko, kterým se může pochlubit už sedm regionálních výrobků.

„Cílem soutěže je získat přehled o zajímavých produktech na území Sokolovska, propagovat je a motivovat výrobce, aby v dalším roce usilovali o získání značky Original product of Sokolovsko," popsala hlavní smysl aktivit mikroregionu Dagmar Hůrková, která má na starost koordinaci značky. Doplnila, že v prvním ročníku se přihlásilo nebo bylo nominováno celkem pět výrobků.

Podle ní má soutěž dvě zajímavá specifika. „Podmínkou není, že výrobce již musí podnikat, proto si může kdokoli, kdo vyrábí něco zajímavého, otestovat, jaký bude o jeho výrobek zájem. A nominovat může výrobce do soutěže někdo jiný, jako například v loňském roce Informační centrum Chodov nominovalo jednoho z chodovských výrobců porcelánu," upřesnila Hůrková.

O zisku titulu nakonec rozhodne internetové hlasování, které proběhne v květnu. Uzávěrka přihlášek do soutěže je 30. dubna.
Další ocenění, jež může pomoci drobným podnikatelům otevřít cestu k zákazníkům, je poměrně mladá regionální značka Original product of Sokolovsko. O právu užívání značky, na rozdíl od předchozí ankety, rozhoduje certifikační komise.

„Značka garantuje původ výrobku v regionu, kvalitu, jedinečnost a návaznost na dané území. Touto aktivitou chceme dokázat, že i na Sokolovsku žije řada zručných řemeslníků a nápaditých producentů," vysvětlila Hůrková s tím, že na své využití tak čekají v historii úspěšné řemeslné výroby, jako byly paličkování krajek, výroba dřevěných hraček, umělecké truhlářství nebo perleťářství. (tin)