První požár vzplál 11. prosince v Teplé, kde začalo hořet vybavení domu. Požár byl naštěstí brzy zpozorován a nestačil se tak rozšířit. V době příjezdu hasičů na místo už nikde nehořelo, hasiči odvětrali dům a důkladně zkontrolovali místo požáru, zda nehrozí opětovné vznícení," řekl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Ke druhému požáru došlo v neděli 18. prosince. „V nočních hodinách začalo hořet vybavení bytu pod zapáleným adventním věncem. Ani v tomto případě se naštěstí požár nestihl rozšířit a hasiči po kontrole a odvětrání poučili obyvatele bytu o hrozícím nebezpečí v případě ponechání hořících svíček bez dozoru," uvedl Kasal. Naštěstí ani v jednom z požárů nedošlo ke zranění. A díky včasnému zpozorování oheň nenapáchal žádnou větší škodu, protože byl uhašen ve své první fázi. „Velmi snadno ale požár může přeskočit na další hořlavé materiály v blízkosti a kumulací teplot poté zachvátit celý byt nebo dům," sdělil Kasal.

Podle hasičů lze „vánočním" požárům snadno předejít. Stačí dodržovat základní bezpečnostní pravidla.

Lidé by měli například věnovat velkou pozornost tomu, jaký adventní věnec si pořizují. „Základem je, aby nebyl vyrobený z vysoce hořlavého materiálu," uvedl Kasal.

„Také by měl mít podkladové misky na svíčky. Protože když svíčka dohoří, může lehce způsobit vznícení samotného věnce," řekl Kasal.

Důležitý je ale i samotný výběr svíček na věnec. Klasické dlouhé svíčky, které jsou určené do svícnů, nejsou ideální volbou na adventní věnec. Často rychle prohoří, je tedy u nich větší riziko, že zapálí své okolí. „Na trhu jsou dnes k dostání svíčky se speciální vrstvou vosku, díky které hoří déle," vysvětlil Kasal.

Zapálená svíčka nesmí ležet všude, kde je volné místo a hlavně nesmí být položená na čemkoliv, co je momentálně po ruce. „Svíčka by vždy měla být uložena na stabilní a nehořlavé podložce, která ji oddělí od hořlavého podkladu," řekl Kasal.

Což znamená, že pokud máte doma věnec bez speciálních podložek pro svíčky, neměli byste ho v žádném případě zapalovat. V tomto případě je riziko vznícení opravdu velké.

Svíčky by se také měly umístit do dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů. Svíčky nepatří ani na okno, kde je průvan, nebo jsou blízko záclony. Ideální není ani blízkost sedací soupravy nebo jiných textilií. Vhodným místem pro svíčku není ani polička nebo skříň. „Z těchto míst se požár rychle přenese na další nábytek. Vždy byste si měli také ověřit, že hořící svíčka je stabilní a nehrozí jí převrhnutí," uvedl Kasal.

Riziko představují i děti a zvířata, která mohou svíčku převrhnout. „Zapálenou svíčku nebo adventní věnec nikdy nenechávejte samotné a bez dozoru. Sfoukněte je pokaždé, když opouštíte domov nebo když jdete spát. Jsou zaznamenány i případy, kdy si majitel bytu odskočil zakouřit na balkon a hořící svíčka mezitím způsobila požár," řekl Martin Kasal.

Výbornou prevencí proti požáru jsou hlásiče požáru. Ty včas rozpoznají nebezpečí požáru. „Hlásič požárů hlídá váš domov a chrání váš život, zatímco vy klidně spíte. Jeho instalace a údržba je jednoduchá, pořízení levné," sdělil Kasal.

Může se samozřejmě stát, že i když dodržujete všechna bezpečnostní opatření, tak k požáru stejně dojde. V takovém případě nesmíte propadat panice. Pokud je požár malý, můžete ho uhasit sami vlastními silami. „V případě požáru je nutné reagovat rychle, zamezit přístupu vzduchu a menší požár v zárodku uhasit improvizovanými prostředky, například udusit botou, pokrývkami nebo jinými silnějšími textiliemi bez umělých vláken nebo vodou. Tady si dejte pozor na elektrické přístroje či věci napojené do elektřiny. V žádném případě nepřeceňujte své síly," dodal Kasal. Neváhejte a volejte linku 150 nebo 112.