Trasa: Turnov – Hrubý Rohozec – Dlaskův statek - Drábovna – Frýdštejn – Besedice – Hamrštejn - Kozákov

Cykloputování začneme v srdci Českého ráje. Město Turnov leží na úpatí Ještědsko-kozákovského hřbetu a jeho historie sahá až do 13. století. Z turnovského náměstí vyrazíme po červené a po proudu řeky Jizery. Na jejím pravém břehu leží zámek Hrubý Rohozec. Jeho předchůdce, raně gotický hrad, vznikl po roce 1300.

Levandule na poli v Bezděkově.
Cyklovýlet krajinou politou pohádkově fialovou barvou

Podobu renesančního zámku získal v době, kdy jej vlastní rod Vartenberků. Následně se v jeho držení vystřídali Albrecht z Valdštejna, rod Des Fours (později Des Fours Walderode). Současnou podobu získal zámek v 19. století. Za zmínku stojí anglický park se vzácnými stromy, sochy světců z 18. a 19. století a romantickou umělou jeskyní nad skalním srázem.

Trasa výletuTrasa výletuZdroj: Deník/ArchivOd zámku vyrazíme vpravo po vedlejší silnici a těsně před nadjezdem přes hlavní silnici č. 10 na Železný Brod odbočíme vlevo, sjedeme k můstku nad železnicí, přejedeme jej a odbočíme vlevo do Dolánek. Další zastávkou je zdejší Dlaskův statek, který představuje typickou ukázku tradiční lidové architektury turnovského typu z 18. století. V současné době se zde nachází stálá expozice lidového interiéru a podomácké výroby v oblasti Pojizeří, doplněná o krátkodobé tematické výstavy. Následuje skalní město Drábovna se zbytkem středověkého hradu a archeologickým nalezištěm z mladší doby kamenné.

Do skalního bludiště

Dále se můžeme zastavit na zřícenině hradu Frýdštejn, jehož přesné založení není známo. Dominuje mu velká hradní věž a zároveň se jedná o nejlépe zachovanou část hradu. K zpřístupnění zříceniny došlo v 90. letech a aktuálně probíhají záchranné práce. Od hradu pojedeme po zdejší komunikaci, která nás zavede do Malé Skály. Přejedeme most přes Jizeru a po žluté zamíříme podél železniční tratě do skalního města Chléviště v Besedicích. Zde můžeme sesednout z kola a vydat se na průzkum skalního bludiště a kochat se pohledem z vyhlídek.

Zámek ve Frýdlantu
Nádhernou krajinou Frýdlantska do Polska a zpět

Následně budeme po červené pokračovat kolem modlitebny a Besedických skal. Odtud vyrazíme přes Koberovy a zříceninu hradu Hamrštejn na Kozákov, který představuje nejvyšší horu Českého ráje. Na jejím vrcholu najdeme Rigerovu turistickou chatu a od roku 1993 zde stojí i kovová věž sloužící jako rozhledna.

GPS souřadnice

● Turnov - 50°35′14″ s. š., 15°9′25″ v. d.
● Zámek Hrubý Rohozec - 50°35′52″ s. š., 15°9′24″ v. d
● Dlaskův statek - 50°36′11″ s. š., 15°10′20″ v. d
● Drábovna - 50°37′49″ s. š., 15°10′30″ v. d.
● Frýdštejn - 50°38′54,99″ s. š., 15°10′7,84″ v. d.
● Besedice - 50°37′39″ s. š., 15°12′36″ v. d.
● Hamrštejn - 50°47′9″ s. š., 14°58′13″ v. d.
● Kozákov - 50°35′38″ s. š., 15°15′48″ v. d.

Více o cyklistice najdete na Deník.cz. Staňte se dnes digitálním předplatitelem a získáte zdarma e-knihu plnou cyklotras po celém Česku. Více na: predplatne.denik.cz/cyklodenik