Vodní ráj nestojí a obec platí. Konkrétní odpovědnost za to, že vesnice má místo akvaparku dluhy, nenese vůbec nikdo. Před soudem často znělo, že nikdo nic nevěděl, nikdo nic nepodepsal. Soudy se táhly dlouhých dvanáct let. Do sporu se dostala dodavatelská firma Skanska a samotná obec.

Dluhy obec splácí i za pomoci veřejné sbírky. Vyhlásil ji Karlovarský kraj a setkala se s velkým ohlasem. Kvůli dluhu se obec nemohla dále rozvíjet. O pomoc se zástupci Bublavy obrátili v roce 2018 na tehdejší vedení Karlovarského kraje. „Hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová tehdy vyjednala s ministerstvem financí bezúročnou půjčku ve výši neuhrazeného dluhu dosahujícího v té době 12, 9 milionu korun. Obec tak mohla dluh splatit finančnímu úřadu a získat splátkový kalendář,“ konstatovala při založení sbírky mluvčí kraje Jana Pavlíková.

Obecní úřad Bublava
Zadluženou Bublavu se snaží zvelebit lidé sami

Hlavou nad projektem kroutil při své návštěvě Bublavy i prezident Miloš Zeman. „Akvapark v obci bez vody? Úplná blbost,“ řekl při prohlídce obce před sedmi lety.

„Doporučil jsem panu starostovi (v roce 2015 Igor Jirsík, pozn. redakce), aby místo trestního oznámení na neznámého pachatele podal trestní oznámení na konkrétní osoby, to znamená na své předchůdce ve funkci. Je to sice kruté, ale blbost je trestný čin, byť není dosud zakotven v trestním zákoníku,“ řekl prezident Zeman, který si akvapark prohlédl.

PREZIDENT Miloš Zeman u torza bublavského akvaparku. PREZIDENT Miloš Zeman u torza bublavského akvaparku. Zdroj: Jiří Drozdík

Na otázku, co si myslí o samotné myšlence stavby akvaparku v horské vesnici, řekl: „Postavit akvapark v obci, kde nejsou zdroje vody, je právě ta blbost, o které jsem před chvílí mluvil,“ doplnil. Ještě ostřejší a také konkrétnější pak byl vůči akvaparku při setkání s občany v sousedních Kraslicích, kde vyjmenoval, co vše by se za desítky milionů korun dalo ze státních dotací na Kraslicku postavit. „Třeba stacionář pro seniory, který tu chybí,“ uvedl tehdy.