Čtvrtý ročník hradního vinobraní se opět nesl v duchu veselí, hudby, dobrého jídla a především kvalitního vína. Návštěvníci i vinaři si pochvalovali příjemnou atmosféru, organizátoři zase vysokou návštěvnost. Už v sobotu odpoledne byla vyšší než v minulém ročníku po oba dny dohromady. Když vchází víno, odcházejí tajnosti. Pod tímto mottem zval hrad Loket návštěvníky na čtvrtý ročník vinobraní. A bylo tomu skutečně tak: lidé na hradním nádvoří se postupně z front od stánků s jídlem a pitím přesouvali před pódium a v rytmu folklorních písní se bujaře veselili.
„Jsem tu letos poprvé, ale příští rok určitě přijedu zase," pochvalovala si návštěvnice Hana Prajková. „Víno mi moc chutná a má to tu atmosféru." V tom s ní souhlasil i další z návštěvníků Lukáš Panuška. „Nabídka vín je široká a víno kvalitní. A umístění vinobraní na loketský hrad považuji za geniální nápad," řekl Panuška.
Výběr vína byl skutečně široký. Nakupovat mohli návštěvníci celkem u dvanácti vinných stánků vinařů z mnoha koutů republiky: zastoupen byl například Mělník nebo Znojmo, nechyběly ale ani vinotéky z Karlových Varů. V nabídce byl i oblíbený burčák. „O ten se se mnou přetahuje i nezletilá dcera," smála se návštěvnice u stánku vinařství z Mikulova. „Červený burčák se prodává určitě nejlépe," potvrdil prodejce Pepa. „Je to tu moc hezké, oproti jiným akcím komorní. Přitom ale chodí spousta lidí," pokračuje. „Příští rok určitě přijedeme zase. U vína dělám už deset let, a loketské vinobraní se řadí k nejhezčím akcím, které jsem zažil," dodal Pepa.
„Kdyby se nám tu nelíbilo, tak sem nejezdíme," směje se prodávající Sandra z vinařství Perla Vín. „Mám pocit, že oproti loňsku je tu lidí ještě o něco víc." Se stánkem přijeli z Jezeřan – Maršovic už potřetí.
„Nemáme si na co stěžovat. Všichni vinaři, co slíbili účast, skutečně přijeli. A letos je opravdu úžasná návštěvnost," potvrdila Dana Andršová z hradního personálu. „Za první den už je letos počet návštěvníků vyšší než loni za celý víkend." Podle Andršové za to akce vděčí zčásti dobré reklamě, vliv mělo i příznivé počasí.
„Ale hlavně se tu lidé můžou výborně najíst i napít. Díky ochutnávkám vín za takzvané košty si mohou vybrat, které z vín jim chutná nejvíc, a které si tedy třeba vezmou domů," vysvětluje Andršová. Nabídku jídla vybírali organizátoři tak, aby k vínu dobře ladilo. Návštěvníci tak mohli zakoupit například uzené sýry, pepřové klobásy nebo pražené ořechy.
„Atmosféru navíc skvěle dokresluje i hudba. Například soubor Moravanka umí udělat výbornou zábavu," dodala Dana Andršová. Na nádvoří hradu si velkou popularitu získalo také duo Návraty Jiřiny a Michala Pagáčových. Do svého vystoupení zapojili i diváky, kteří pod pódiem později i tančili folklorní tance.