Radnice s policií, ukazuje, že ani drobné přestupky neponechá bez povšimnutí. „Zaměříme se na postihování bezdomovců, kteří nemají zájem o nabízenou pomoc a zároveň obtěžují obyvatele města žebráním a výtržnostmi," řekl starosta Jan Picka. Podle něj patří Sokolov se svou městskou policií k několika málo městům, kde do úplného důsledku dotahují protiprávní jednání těchto osob.

„To znamená, že je postihujeme, přestupky sankcionujeme, a pokud už to překročí určitou mez, po domluvě se státní policií bezdomovcům vydáváme zákaz pobytu na území města. V drtivé většině tyto osoby zákaz pobytu ve městě ignorují," konstatoval Picka. Poté tak nastupuje Policie ČR.


Právě nerespektování zákazu je totiž podnětem pro další konání policie. V roce 2016 navrhlo město čtyřem lidem zákaz pobytu v Sokolově. Kdo ho dostane a vzápětí poruší, má smůlu.

Jeden z problémových bezdomovců byl již odsouzen k sedmi měsícům za mřížemi a svůj trest si odpykává v ostrovské věznici. Další dva řeší policisté ve zkráceném přípravném řízení. Poslední ze čtveřice zákaz na území města nedostal z prostého důvodu. Nastupuje za jiné své chování do výkonu trestu.
Město tak reaguje na situaci v ulicích Sokolova, která se v jarních měsících zhoršila.

„Každý den vyjíždíme k opilcům, kteří se válí po městě. Snižuje se věková hranice lidí na ulici, přibývá žen, čím dál více je také drogově závislých," doplnil velitel městské policie Petr Kubis. Lidí bez domova je v Sokolově aktuálně více než třicet, tedy více, než jich bylo v zimě.