Co s mládeží, která se toulá bez cíle ulicemi Sokolova? Od projektu nízkoprahového centra město ustoupilo. Nemusí být až tak zle, protože má Sokolov v rukávu náhradní řešení.

„Karlovarský kraj vyhlásil výzvy Individuálního projektu kraje. Jeho součástí je zřízení nízkoprahového zařízení pro děti a mládež (NZDM) a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi v Sokolově," řekl lokální konzultant Milan Greineder. Jako vhodné prostory pro realizaci NZDM město navrhlo kinokavárnu Alfa. Centrum pro mládež by tedy mělo být v Sokolově připravováno od dubna příštího roku. Smlouva s vybranými uchazeči bude uzavřena na 14 měsíců od 1. dubna 2014.

Nabídku mohou zasílat města a obce, které chtějí nízkoprahová centra zajistit v sociálně vyloučených lokalitách Karlovarského kraje. Tato oblast zahrnuje Horní Slavkov, Rovnou, Habartov, Novou Ves, Dolní Rychnov, Svatavu, Dasnice a zmíněný Sokolov.

Že podobné zařízení v Sokolově má smysl, si myslí i Pavel Čáslava z Ministerstva práce a sociálních věcí. Ten pochází ze Sokolova a jako bývalý místostarosta se o centrum pro mládež velmi zasazoval. „Mohlo by pomoci v integraci mládeže. Je dobře, že se hledá jiné řešení. Třeba bude méně nákladné a stejně účinné jako to, které nevyšlo," řekl Čáslava.

V nedalekých Kraslicích podobné zařízení otevřela parta nadšenců. V bývalém kině založili nový dětský klub s názvem Šnek. Určen je pro děti a mládež od 7 do 15 let. Ti zde mohou trávit volný čas různými hrami, sportem, zpěvem či posezením v čajovně.

„Na nic jsme nečekali a po dohodě s městem, které nám vyšlo velmi vstříc, jsme vzali nářadí, barvy a vrhli se do úprav prostor," řekl Jan Sebján z Royal Rangers Kraslice. Spolu s nimi se na projektu podílejí Česká církev evangelická, bratrská jednota baptistů a nechybí řada dalších dobrovolníků.