Tehdejší ministři zahraničí Československa a Německa, Jiří Dienstbier a Hans Dietrich Genscher, přestřihli právě 23. prosince 1989 ostnatý drát, odvěký symbol bariéry mezi západní a východní Evropou.

UŽ SE SCHÁZELI PŘED REVOLUCÍ

Jindřichovi Červenému, tehdejšímu starostovi Rozvadova, bylo v prosinci 1989 jedenačtyřicet let. V kontaktu se svým protějškem ze sousední obce Waidhaus už byl skoro rok. „S dnes již nežijícím starostou Gustlem Reichenbergem jsme se setkávali už nějakou dobu před revolucí. Vzájemně jsme si to přes úřady zařídili, že jsme mohli navázat určitou spolupráci na bázi obcí,“ vzpomíná.

Symbol míru a přátelství putoval z Betléma do Vídně a vlaky napříč Evropu, z Plané pak rovnou na akci Advent v lesíku u Madonky
OBRAZEM: Do Plané přivezli skauti Betlémské světlo Západním expresem

Také prosincové stříhání drátů částečně zařizovali společně. „Politiky a ozvučení zařizoval kraj, na nás bylo to ostatní. Vzpomínám, že tomu předcházelo několik jednání. A v ten den jsme se setkali na hraničním přechodu Rozvadov, kam přišli Němci v čele s Genscherem pěšky. Pak jsme přejeli na Hraničky, kde se dráty přestřihly,“ uvedl dále Červený.

Vrcholní politici i představitelé místních samospráv se ale neloučili hned na místě. „Ještě jsme měli společné posezení, kde jsme od pana Genschera dostali takový drobný dárek na památku. Budík s jeho vyrytým podpisem.“

V médiích také koloval příběh ztracených nůžek, kterými se dráty stříhaly. Jednu z vysvětlujících verzí má také Jindřich Červený. „Už si nevzpomínám, kdo ty nůžky přinesl. Ale vím, že se pak hledaly, že prostě zmizely. Nakonec se to vysvětlilo, vzal si je na památku pan Dienstbier.“

Na vzpomínkové slavnosti, která se v Nových Domcích uskuteční dnes dopoledne, nebude Jindřich Červený chybět.

STŘÍHALO SE DVAKRÁT

Ani jeden z hlavních protagonistů významné události již není naživu. Jiří Dienstbier zemřel v lednu 2011, jeho německý protějšek před třemi lety. Dienstbier se ale zúčastnil vzpomínkové slavnosti před deseti roky.

Tehdy bývalý československý ministr zahraničí ukázal zhruba dvaceticentimetrový kus ostnatého drátu. „Tento drát, co držím v ruce, svítí novotou, přesto je originální. Asi se nehodilo, abychom tehdy stříhali rezavé dráty, tak nám postavili kousek nové železné opony, abychom stříhali nové dráty. Tak jsme je střihli, ale potom kousek dál jsme si ustřihli ty pravé dráty,“ zavzpomínal tehdy.

Oslava stých narozenin Boženy Švejdové.
Stovku oslaví na Štědrý den

Na místě pádu železné opony mezi Českem a Německem vyrostl památník. Bariéry mezi různými světy také připomíná Muzeum železné opony, které vzniklo přímo na bývalém silničním hraničním přechodu v Rozvadově.

VZPOMÍNKOVÉ SETKÁNÍ 23. PROSINCE 2019

Dnes, v pondělí 23. prosince 2019, se v Rozvadově a Nových Domcích uskuteční vzpomínkové setkání při příležitosti 30. výročí přestřižení železné opony.

Zhruba v 9.30 hodin se jeho účastníci shromáždí u památníku v Nových Domcích. Projevy přednesou mimo jiných ministr zahraničních věcí České republiky Tomáš Petříček, či bavorský ministr financí Albert Füracker.

Po bloku projevů a zdravic bude železná opona symbolicky přestřižena.

Populární melodie zněly před zámkem v Chodové Plané.
FOTO: Populární melodie zněly před zámkem v Chodové Plané