Pro obchodníky z Krušnohoří to bude další velká rána. „Pro podnikatele z pohraničí je to hodně nepříjemné. Nepříjemné to bude ovšem i pro Němce, protože v jejich zdravotnických zařízeních pracuje hodně Čechů,“ uvedl starosta Božího Daru Jan Horník, který konstatoval, že nyní je opravdu velmi nejistá doba. "A to jsme v období, kdy se zamlouvají hotely a penziony na nadcházející zimní období. Němci tvoří asi padesát procent klientely. Už nyní přitom měli strach k nám jezdit," poznamenal Horník.

Běžné překročení česko – německých hranic bude pro Čechy zřejmě už za pár hodin nemožné. Že Německo uvažuje o zpřísnění podmínek ohledně volného cestování pro české občany, potvrdila Deníku ředitelka odboru komunikací ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. „Už nyní platila omezení pro Prahu a Středočeský kraj, nyní by k tomu měly přibýt i ostatní kraje. Jedná se především o turisty,“ informovala mluvčí Štíchová.

Odběry.
Web si dárci krve i plazmy oblíbili

Zdůraznila ovšem, že ministerstvo chce pro české občany vyjednat několik výjimek. „Týká se to hlavně pendlerů, a pak i studentů. Budeme usilovat i o to, aby do Německa mohli vycestovat lidé v rámci malého přeshraničního styku, aby opět nedošlo k rozdělení rodin, které žijí na obou stranách hranic,“ doplnila.

Podle ní není vyloučené, že do Německa se bude moci vycestovat na negativní test na koronavirus, který však nesmí být starší více než 48 hodin. „Jaká opatření budou nakonec platit, budeme vědět nejdříve ve středu večer. Právě v tuto dobu budou totiž Němci rozhodovat o cestování Čechů,“ uzavřela mluvčí Štíchová. (jako)