To jsou témata zmíněná v memorandu, které uzavřel Karlovarský kraj s vietnamskou provincií Quang Ninh.

Podpisem memorandum stvrdili náměstek hejtmanky Karlovarského kraje Martin Hurajčík a předseda lidového výboru provincie Quang Ninh Nguyen Duc Long.

Dokument navazuje na historicky první memorandum o vzájemné spolupráci s Velvyslanectvím Vietnamské socialistické republiky, které uzavřel kraj loni v dubnu.

Na jeho základě vznikla pracovní skupina, která začala projednávat jednotlivé body partnerské dohody a zároveň vytipovala provincii Quang Ninh, s níž by Karlovarský kraj mohl navázat užší vztahy.

Ilustrační fotografie.
Sehnat zaměstnance je nemožné a volných míst je nyní spousta

„Provincie Quang Ninh leží na severovýchodě Vietnamu. Má významnou geostrategickou polohu. Disponuje velkým nerostným bohatstvím, na jejím území se nachází největší zásoby uhlí v celé zemi. Potenciál má i v rozvoji cestovního ruchu, mezi její turistická lákadla patří například proslulá zátoka Ha Long, která je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Věřím proto, že spolupráce s touto provincií bude pro náš region přínosná,“ uvedl náměstek hejtmanky Petr Kubis.

Podle uzavřeného memoranda se počítá například i s výměnou expertů a dalších pracovníků mezi oběma regiony.

Vietnamská socialistická republika má s vývozem pracovní síly dlouholeté zkušenosti a může nabídnout profese, po kterých je nejen v Karlovarském kraji velká poptávka. Memorandum je uzavíráno na dobu pěti let s možností automatického prodloužení.

Městská slavnosti tentokrát s tématikou první republiky se konaly v Zámeckém parku. A bylo se na co dívat.
OBRAZEM: Oslavy s příchutí první republiky