S projektem výstavby pivovaru přišla do Kraslic společnost Czech Breweries. Představila plán rekonstrukce bývalého hotelu Praha v centru města. Ten byl uzavřen zhruba před čtrnácti lety. Jeho podstatná část je v dezolátním stavu, a za několik let by dokonce mohla hrozit objektu z počátku devatenáctého století demolice.

Za investičním záměrem stojí bublavský podnikatel Jan Štrunc, který je předsedou představenstva Czech Breweries. Ta se mimo jiné podle živnostenského rejstříku pivovarnictvím a sladovnictvím přímo zabývá.
Firma už má podepsanou předkupní smlouvu s podnikatelem Viktorem Hulínským z Jindřichovic, který před lety hotel koupil se záměrem vybudování restaurace a ubytovacích kapacit. Od projektu ale nakonec ustoupil a hotel nabídl k prodeji. Czech Breweries ho má získat za dva miliony korun.

Jan Štrunc zatím nechce investiční záměr sám komentovat. Jeho spolupracovník Radim Diviš z Kraslic přiblížil, že oprava hotelu Praha a přebudování na menší pivovar s názvem Městský pivovar Kraslice by podle odhadu stály až 200 milionů korun. „Kromě pivovaru chce společnost obnovit činnost hotelu s restaurací a kulturním sálem," řekl Diviš.

Bývalý hotel už prohlédl statik. Je patrné, že zachována by byla jen třetina objektu. Demolice zbylých částí by podle Diviše vyšla až na deset milionů korun. Na řadě míst jsou totiž propadlé stropy a bortí se zdivo. „Následně by se postavilo vše nové, včetně nového traktu," Dodal Diviš. Hotel počítá se šedesáti lůžky a výstavbou bytů pro personál. Práci by tam mělo najít až 60 lidí. Hlavní činností ale má být právě výroba piva s ochrannou známkou, kterou Czech Breweries drží. Pěnivý mok by se měl vyvážet do Čech i zahraničí.

Otázkou je, jestli bude projekt vůbec životaschopný. Společnost ho připravila jako investiční záměr, do kterého se musí zapojit další firmy, investoři, bez kterých jinak nebude realizován. K financování zatím nechce společnost víc prozradit. Město nicméně záměr vítá. „Zástupci firmy nám předložili kvalitně zpracovaný projekt. Budeme jedině rádi, když chátrající hotel Praha nebude hyzdit centrum města a nabídne nové pracovní příležitosti. Firma ani neklade žádné finanční požadavky na město," řekl starosta Kraslic Zdeněk Brantl.

Něco však společnost od Kraslic potřebuje. A to změnu územního plánu. Podle toho stávajícího by totiž pivovar v tomto místě provozovat nešel. „Město pracuje na změnách celého územního plánu Kraslic, takže požadavek do něj zahrneme," doplnil Brantl. Místním by se pivovar ve městě líbil.

V minulosti měly Kraslice pivovary hned dva. Jeden z nich nesl název Pivovar Böhm a uzavřen byl v roce 1923. Zbytky dalšího pak byly zlikvidovány asi před sedmi lety v blízkosti vlakového nádraží. Firma chce ještě uspořádat veřejnou prezentaci projektu, aby zjistila, jestli by pivovar nebyl lidem trnem v oku a zda od veřejnosti získá záměr podporu.